QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Poslední šance vidět výstavu KUBIŠTA - FILLA

09.09.2019 17:51

V měsíci září budete mít poslední šanci si příjít prohlédnout výstavu "KUBIŠTA - FILLA. Plzeňská disputace", plnou děl našich dvou nejznámejších představitelů "českého kubismu" Emila Filly a Bohumila Kubišty. 

o0996_emil_filla_pivovar_kolem_1910

Už pouze v měsíci září bude ve výstavní síni Mastné krámy v Plzni k vidění výstava "KUBIŠTA - FILLA. Plzeňská disputace", představující díla naších kubistických malířů Bohumila Kubišty a Emila Filly. "Prostřednictvím uměleckých děl ze sbírek Západočeské galerie a dalších fondů je rekonstruována rozprava obou hlavních aktérů a jejich disputace je doplněna o hlasy jejich přátel i tvůrčích protivníků z řad českých, českoněmeckých a židovských umělců (Friedrich Feigl, Willy Nowak, Georg Kars, Otto Gutfreund, Josef Čapek, Jan Zrzavý, Václav Špála, Antonín Procházka)," uvádí web Západočeské galerie. 

Tento týden ve čtvrtek 12. 9. od 17 hodin se budete moct obohatit o nové znalosti, týkající se Kubištvo obrazu Vzkřísení Lazara v rámci komentované prohlídky Kubištovo pojetí aktu vzkříšení v obrazu Vzkříšení Lazara. Prohlídky se chopí PhDr. Mahulena Nešlehová (Ústav dějin umění AV ČR).

Ve středu 18.9. od 18 hodin se budou konat tvůrčí dílny Cesty a příběhy – tvůrčí dílna pro děti s rodiči (anebo bez nich). Dílny jsou vhodné pro děti od 7 do 15 let. Cena činí 60 Kč a zahrnuje veškerý potřebný materiál. Kapacita dílen je omezena, a proto neváhejte a už teď posílejte přihlášky na cislerova@zpc-galerie.cz, popřípadě obejnávejte telefonicky na čísle 377 908 536.

Poslední komentovaná prohlídka celé expozice proběhne ve čtvrtek 19. 9. od 17 hodin. Výstavou bude provádět samotná autorka její koncepce doc. PhDr. Marie Rakušanová, Ph.D. (Ústav pro dějiny umění FF UK).

 

FOTO: Západočeská galerie 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24