Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Skutečná tvář Městské policie Plzeň: S radostí dává botičky tam, kde nefunguje automat

13.09.2012 13:44

V Plzni na Denisově nábřeží rozdávali vesele strážníci Městské policie ve čtvrtek 13. září dopoledne botičky. Za normálních okolností by na tom nebylo nic špatného, tady ale nefungoval automat a většina řidičů tak neměla zakoupený parkovací lístek.

parkovani_nefunkční automat (2)

Myslíte si, že policie má pomáhat občanům nebo že spíše využívá nevědomosti občanů a uděluje pokuty? Odpovězte si sami dle vašich zkušeností. My jsme se ale přesvědčili, jak s radostí strážníci Městské policie Plzeň nachytávají občany, kteří si nekoupili lístek na parkování, protože nefungoval automat a ještě přitom s lidmi hovoří nevybíravým způsobem. Tady je skutečná tvář Městské policie Plzeň, jak ji zažila naše redaktorka.

Automat nefunguje a strážníci dávají boty.....

Ve čtvrtek 13. září dopoledne přijíždím na Denisovo nábřeží v Plzni ke Krajské správě PČR. Zaparkuji a chci si zakoupit lístek. Divím se, že už je v ulici na několika autech botička. Přijdu k automatu a vidím ceduli "mimo provoz". Chci tedy odejít a říkám si, když nefunguje automat, nemohu si koupit lístek, půjdu tedy po svých. Proč ale téměř všechna auta mají botičku? Fotím si tedy pro jistotu na mobil automat s cedulkou mimo provoz a v tom přijíždí auto Parking Plzeň. Vylézá pracovník a kouká na mě divně, že si fotím cedulku. S radostí, že ho vidím a mohu vše vyřešit, říkám: "Jé vy jedete určitě opravit ten automat." "Ten automat nefunguje, bude to opravený během dne," štěkne na mě.

Strážník se mnou nemluví zrovna vybíravě....

Mezitím se objevuje i strážník Městské Policie Plzeň a hovoří s pánem, který má na autě také botu. Přistupuju k němu a ptám se ho, co mám dělat, když automat nefunguje. "Běžte k jinýmu," řekne strážník a chystá se dát pánovi, jak později zjišťuji Ing. Balcarovi pokutu. "A to dáte pánovi pokutu, když nefunguje automat?" ptám se dál. "Do toho vám nic není," zní ale odpověď strážníka. Zeptám se ho tedy znovu a uvádím, že jsem novinářka. Strážník ale se mnou jedná dost nevybíravě. Místo toho, aby mi vysvětlil, že podle zákona měl jít pán k jinému automatu a tudíž mu pokuta náleží, na mě jen znovu zaútočí: "Říkám vám, že vám do toho nic není a běžte pryč, jste na místě přestupku." "Jsem na veřejném prostranství," hájím se. "Běžte pryč," znovu mě vykazuje strážník. "Ok, zavolám vaší mluvčí a vás si vyfotím" říkám mu. "Mě si teda fotit nebudete," rozohněně ustupuje stranou a znovu mě vykazuje z místa. S rok a půl starou dcerou v náruči vybavena jen mobilním telefonem nemám ani sílu na dohady a fotím si jen pana Balcara a na další výzvu strážníka odcházím k dalšímu automatu.

Když jdu zpět ptám se ještě Ing. Radovana Balcara jak vysokou dostal pokutu. "Dali mi dvě stě, ale myslím, že se lekli. Můžete dostat až dva tisíce," říká pan Balcar a mě alespoň trochu těší, že jsem možná svými otázkami ušetřila pánovi nějakou tu stovku.

Proč ale strážníci přijíždějí na místo, kde nefunguje automat? To nemají v těle ani kousek srdce a s radostí a škodolibostí využívají neznalosti řidičů? Stále se mi v hlavě honí tyto otázky.

Otázce, zda je to etické, se vyhýbá i tisková mluvčí Městské policie, kterou jsme kontaktovali, aby se k případu vyjádřila. "Parkovací řád jasně říká, že jste povinni zaplatit celou dobu parkování na stání, pokud je místo placené. Bez zaplacení lze na místě stát jen po dobu tří minut. Stát na placeném stání může řidič jen opravdu po dobu, kterou si zaplatí," hájí se mluvčí strážníků Jana Pužmanová a na otázku, proč se najednou v místě, kde nefunguje automat,objevují strážníci a nasazují každému botičku, se odpovědi nedočkáme. Místo toho jen upozorňuje, že zaplatit se prostě po třech minutách musí.

A shrnutí a poučení pro řidiče na závěr: 

Co dělat, když nefunguje automat a ještě není označen, že je mimo provoz: Podle mluvčí Městské policie by mělo být na každém automatu telefonní číslo na firmu, která automat spravuje. Tam máte zavolat a říci, že je automat mimo provoz a pak jít k dalšímu nejbližšímu a koupit si lístek. Pokud tam číslo není, tak máte volat rovnou Městskou policii.

Když přijdete k automatu a je označen mimo provoz: Musíte jít k dalšímu automatu, protože máte povinnost zaplatit. Musíte se ale vrátit k autu do tří minut, protože jen tři minuty můžete stát bez placení. A tak se Vám klidně může stát, že za rohem vás sleduje strážník a počítá minuty.

Co když se nestihnete od vzdálenějšího automatu do tří minut vrátit k autu? "Pokud se vrátíte k autu od jiného automatu po zmíněných třech minutách, neměl by to být problém," doplnila Pužmanová. Jste tedy závislí jen na vůli strážníka. Narazíte-li na strážníka z našeho příběhu, umím si představit, jak to dopadne.

Neznalost neomlouvá:

Podle Městské policie Plzeň, když chcete parkovat, máte znát parkovací řád!!

Podle nás, by měli být i strážníci trochu lidé. A ne jezdit schválně tam, kde nefunguje automat a nachytávat řidiče. Přitom by stačila jednoduchá věc, řidiče upozornit. Stačí napsat na ceduli Mimo provoz i doplnění - DOJDĚTE SI K NEJBLIŽŠÍMU FUNKČNÍMU AUTOMATU, JINAK VÁM HROZÍ POKUTA! Věřím, že i pan Balcar a další "obutí" by pak měli řádně za svým oknem parkovací lístek. To by ale nevrlý strážník vybral na pokutách méně peněz.

A jakou máte vy zkušenost s Městskou ev. státní policií? Zažili jste něco podobného? Své příběhy nám můžete zasílat mailem na QAP@QAP.CZ. Děkujeme!

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství