QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Povodí Vltavy musí zaplatit pokutu za úhyn kriticky ohrožených mihulí

31.05.2019 9:57

Povodí Vltavy zavinilo úhyn kriticky ohrožených mihulí potočních, inspektoři ČIŽP za to státnímu podniku uložili pokutu 100 tisíc korun.

Povodi-Vltavy1

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení ochrany přírody v Plzni uložili pokutu 100 tisíc korun státnímu podniku Povodí Vltavy za to, že způsobil úhyn kriticky ohrožených mihulí potočních v náhonu podél Erbenovy ulice v Nýrsku na Klatovsku. Porušil tak zákon o ochraně přírody a krajiny.

Inspektoři provedli v červnu 2018 na místě šetření a zjistili, že koryto náhonu, do kterého běžně teče voda z řeky Úhlavy, bylo v tu dobu v délce minimálně 600 metrů zcela vyschlé. Našli v něm 35 mrtvých mihulí. Vyschlé koryto náhonu bylo způsobeno cíleným snížením průtoku v řece Úhlavě, které provedlo Povodí Vltavy z důvodu oprav jezu. Do náhonu tak netekla žádná voda.

"Není pochyb, že k úhynu mihulí došlo kvůli tomuto snížení hladiny řeky Povodím Vltavy. Zjistili jsme, že práce na jezu prováděl státní podnik bez potřebné výjimky, která by ho opravňovala zasáhnout do biotopu a přirozeného vývoje zvláště chráněných druhů živočichů. Tuto výjimku uděluje krajský úřad, Povodí Vltavy o ni nepožádalo,“ uvedla Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni.

Při posuzování míry závažnosti přestupku inspektoři vyhodnotili počet uhynulých kusů jako velmi vysoký. A dále vzali v potaz to, že státní podnik zabývající se správou povodí si musí být vědom povinností stanovených v zákoně o ochraně přírody a krajiny.

"Na druhou stranu jsme zohlednili, že k zásahu došlo při správě vodního díla, tedy činnosti společensky prospěšné. I přesto to byl přestupek velmi závažný, především vzhledem k množství a stupni ochrany uhynulých živočichů,“ řekla Horčicová.

Sankce je pravomocná.

FOTO: ČIŽP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24