Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňská Škoda Power vyrobí Temelínu turbíny za 3,2 miliardy Kč

10.02.2010 10:31

Škodovka obdržela o energetického velikána zakázku na modernizaci nízkotlakých turbín jaderné elektrárny Temelín za 3,2 miliardy Kč.

turbina

Plzeňská Škoda získala tuto zakázku především proto, že vlastníkem know-how k výrobní dokumentaci, kterou je potřeba pro modernizaci nízkotlakých dílů turbín.

Škodovka by Temelínu měla vyrobit a instalovat všech šest nových nízkotlakých rotorů turbín. Současně by měla zajistit i novou vysokotlakou regulaci celého soustrojí. To je v podstatě nejdůležitější součástí celé elektrárny, protože svou rotací vyrábí elektřinu. Výkon každého bloku temelínské elektrárny by se po dokončení celé operace měl zvýšit o 22 megawattů.

Temelín minulý měsíc překonal svůj rekord ve výrobě elektrické energie z loňského března a tentokrát dodal do sítě více než 1,5 miliardy kilowatthodin. Letošní rok by měla jaderná elektrárna Temelín podle plánu vyrobit 14,6 miliardy kilowatthodin elektřiny. Dosud nejvíce elektřiny oba temelínské bloky vyrobily loni, kdy do sítě dodaly 13,2 miliardy kilowatthodin.

Modernizace by měla být zahájena už letos a dokončení se plánuje na konec roku 2014.

Kromě modernizace temelínských turbin by měla Škoda ještě za 490 milionů Kč vyměnit 16 vysokotlakých výměníků v jaderné elektrárně Dukovany a také dostane téměř 17 milionů za výměnu chladičů statorové vody v Temelíně.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT