QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

POZOR! Podvodníci se vydávají za bankéře! Žena přišla o milion, muž o 1,5 milionu

07.09.2021 7:44

Plzeňští a rokycanští kriminalisté prověřují další útoky podvodníků, zároveň také varují před falešnou reklamou na kryptoměnu. Podvodníci se vydávají za bankéře, mají stále nové způsoby, jak lidi podvést.

penize foto QAP

Policie občany v nedávné době opakovaně varovala, že podvodníci využívají metodu tzv. vishingu, při níž se volající člověk vydává za pracovníka banky a přesvědčí jejího klienta, aby své peníze převedl nebo vybral z vlastního účtu a následně vložil na jiný. Nyní řeší další případy.

"Pachatelé dokáží napodobit jakékoliv telefonní číslo včetně infolinek bank a snaží se pomocí sofistikovaného nátlaku přesvědčit klienty bank, že hrozí nebezpečí jejich účtu. Pokusí se je přesvědčit, aby peníze převedli jinam. Pokud tak člověk učiní, zpravidla o peníze přijde. Pamatujte, že se nejedná o běžný postup, kterým bankovní instituce informuje své klienty," uvádí policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Policisté často řeší také podvody v kybernetickém prostředí, útoky přes internet. Žena přišla o milion koruny, další o 300 tisíc...

Plzeňská kriminálka v současné době prověřuje případ, kdy žena na internetu odklikla reklamu s kryptoměnou. Následně ji telefonicky oslovil tzv. osobní bankéř bankovní instituce, ve které měla uloženy finanční prostředky na účtu. Ten jí oznámil nestandardní aktivity na jejím účtu a "poradil" jak zamezit tomuto tzv. finančnímu odtoku oběživa.

Dle telefonických instrukcí žena poskytla vzdálený přístup ke svému účtu. Pak ale zjistila, že ji veškeré finance z účtu zmizely, což činilo necelý milion korun a dále zjistila pohyb finančního toku v jejím internetovém bankovnictví, a to dva schválené úvěry za necelý milion korun.

Další žena přišla o 300 tisíc. "Ve druhém případě byla poškozená telefonicky oslovena mužem, který se jí představil jako osobní bankéř, opět ženu informoval o nestandardní aktivitě finančních prostředků na jejím osobním účtu. Na pokyn "bankéře" žena osobně vybrala ze svého účtu 300 tisíc korun, které následně nevědomky vložila na fiktivní bitcoinový účet," uvádí Veronika Hokrová.

A případy eberou konce. Muže okradli o 1,5 milionu korun...

"Ve třetím případě přišel na policii oznámit poškozený muž, že se stal pravděpodobně obětí podvodného jednání. Od prosince 2020 do současné doby měl investovat do kryptoměny, kdy zjistil, že pravděpodobně na fiktivní účet obchodníka s kryptoměnou takto proinvestoval přes 1 500 000 korun," uvád Hokrová.

V sobotu 04.09.2021 podvodník, který se vydával za pracovníka banky připravil šedesátiletou ženu z Rokycanska o tři sta tisíc korun. Rovněž jí sdělil, že má napadený účet. 

Další zveřejněné podvodné jednání s kryptoměnou: https://www.policie.cz/clanek/bitcoinove-podvodne-jednani.aspx

Pozor na falešné reklamy s kryptoměnou! 

"Na stránku podvodníků se uživatel dostane hned, jak klikne na reklamu. Uživatel se zde zpravidla dočte částečně zavádějící informace o investicích do bitcoinu. Bohužel neznalý investor jen stěží odhalí, že se jedná o dezinformace. Pro zvýšení důvěryhodnosti používají stránky fingované fotografie z médií či fiktivních rozhovorů různých osobností," říká dále policejní mluvčí.

Důležité je být obezřetní a řídit se několika pravidly:
- nereagovat na telefonické, emailové či jakékoliv jiné nabídky k nákupům kryptoměn
- nikomu neumožňovat vzdálený přístup k PC, notebooku apod.
- nefotit, ani jiným způsobem neposkytovat osobní doklady nebo jejich kopie cizím osobám
- před vlastním nákupem kryptoměn si pečlivě prostudovat, jak kryptoměny fungují, jaké druhy kryptopeněženek existují, jaké jsou jejich zabezpečení, výhody a nevýhody apod.
- v případě rozhodnutí investice do kryptoměn si na internetu o burzách zjistit veškeré možné informace a reference (zda se nejedná o podvodné burzy)

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24