Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

První letošní mláďata v plzeňské ZOO

12.01.2016 20:47

Prvním přírůstkem roku 2016 v plzeňské ZOO je 14 selat přeštického prasete - narodila se v sobotu 9. ledna. Chovatelé už pro mláďata chystají míč. Proč??

Přeštické prase_selátka_12.1.2015 (4)

Prase přeštické se v plzeňské ZOO rozmnožuje pravidelně – jednou, někdy i dvakrát do roka.

„ Prakticky od rekonstrukce statku Lüftnerka v roce 2001 tu každoročně odchováváme pěknou řádku mláďat. Betynka, která teď porodila 14 selat, je v pořadí už pátou zasloužilou prasnicí,“ informuje Martin Vobruba, mluvčí Zoologické a botanické zahrady města Plzně,p.o.

Budou zase hrát fotbal?

Právě selátka jsou na statku velmi oblíbenou atrakcí dětí i dospělých. „Je fakt, že mláďata občas dokážou svou hravostí pořádně překvapit i chovatele. Třeba v loňském roce se jeden vrh prezentoval fotbalovými dovednostmi. A to doslova. Selátka milovala hru s míčem a po dvou měsících nadšeného tréninku předváděla neskutečné kousky a bravurní zpracování přihrávek,“ s úsměvem komentuje Martin Vobruba.

Drtivá většina selátek poputuje na soukromé farmy a statky. „Samozřejmě si všechna mláďata nemůžeme nechat a tak budou na prodej. Ze strany soukromých chovatelů je o ně vždycky velký zájem.“ doplňuje mluvčí ZOO.

Kromě přeštických prasat už letos přišli na svět také dva kaloni zlatí (11.1.) a dnes se přidali kosmani zakrslí. „Drápkatých opiček, jako jsou kosmani, máme víc druhů. I u nich se dají v nejbližší době čekat přírůstky,“ říká Vobruba.

Nejvíc živo bude ale v následujících týdnech na Lüftnerce. Po přeštické prasnici se o slovo přihlásí nejrůznější plemena ovcí a koz, která v lednu a únoru rodí mláďata pravidelně.

Foto: Zoologická a botanická zahrada města Plzně, p.o.

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT