QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Práce z domova: Jak vybrat kvalitní router a další vybavení?

24.06.2022 14:46

Abyste mohli práci z domova vykonávat bez omezení, ve většině případů potřebujete kvalitní počítač a rychlé a stabilní připojení k internetu. Právě na to druhé se v dnešním článku zaměříme.

komerční_router_Pixabay

Proč starší vybavení najednou nestačí?

Máte doma letitý router a s rychlostí internetového připojení jste nikdy neměli problém? Při přechodu na práci z domova můžete najednou zjistit, že vybavení je sice dostatečné pro běžné domácí použití, na profesionální činnost už ale nestačí.

Často totiž využíváte například funkci vzdálené plochy, kdy jste přes internet připojení k jinému počítači. Do toho pořádáte videohovory, nahráváte a stahujete soubory z cloudu, k tomu si ještě pustíte streamovanou hudbu a podobně.

Rapidně se může zvýšit i počet připojených zařízení. Zatímco dříve jste wi-fi router využívali třeba jen pro jediný počítač v domácnosti, dnes k němu může být připojeno počítačů hned několik. K tomu ještě mobilní telefony, tablety, televize či prvky chytré domácnosti. A router najednou musí obsloužit třeba i několik desítek zařízení, která neustále komunikují – odesílají a přijímají data.

Starší routery obvykle nejsou pro takovou zátěž stavěné.

Vybírejte z nejnovějších modelů

Technologie wi-fi se neustále vyvíjí. Současným standardem je wi-fi 6 (802.11ax). Při koupi nového routeru se vždy ujistěte, že podporuje nejnovější standard. Díky tomu při nižší spotřebě energie dosáhnete vyšších rychlostí či stabilnějšího signálu. A zpravidla také vyšší kapacity co do počtu současně připojených zařízení.

Pro ty nejnáročnější uživatele stále může dávat smysl také připojení kabelem pomocí ethernetu. I zde přitom lze narazit na různé technologie, které ovlivňují rychlost připojení. A tak si můžete platit moderní internetové připojení, které router nedokáže „poslat do počítače“. Ujistěte se tedy, že váš router má tzv. gigabitový ethernet.

Prakticky standardem by dnes již měl být tzv. dual-band router se signálem na frekvencích 2,4 GHz a 5 GHz.

Připojení nejlépe optické

Pokud jde o samotné internetové připojení, zapomeňte na to, které je šířeno bezdrátově přes anténu. Vždy platí, že nejstabilnějšího a nejrychlejšího internetu docílíte pomocí pevného připojení šířeného kabelem. V současné době je nejlepší volbou připojení prostřednictvím optického kabelu.

Nemáte v pracovně signál? Pomůže extender

Ve větších domech a bytech může být v některých místnostech problém v kvalitě wi-fi signálu. V těchto případech je vhodným řešením tzv. extender. Díky němu můžete signál rozšířit, kamkoliv budete potřebovat. Zpravidla jde o malou krabičku zapojenou do zásuvky, která signál v určitém místě zachytí a pošle jej dál do těch částí bytu, kam již signál přímo z routeru nedosáhne. Jednoduché a přitom elegantní řešení.

 

foto Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24