Auto CB ŠKODA nový SUPERB

V plzeňské ZOO spolu začali bydlet dva vlci

23.03.2012 11:41

V plzeňské ZOO úspěšně pokračuje chov vlků hřivnatých. V pátek 23. března pustili do společného výběhu poprvé dva nové obyvatele, samičku Annu a samce Herberta.

DSC_0434
DSC_0410DSC_0431DSC_0434

V pátek 23. března se ve společném výběhu v plzeňské ZOO poprvé potkali dva noví vlci hřivnatí, samička Anna a samec Herbert.

"Samec Herbert a samice Anna jsou oba narozeni v lednu 2011. Herbert se narodil v zoo v Lipsku a Anna ve švédském Norden Arksu," prozradil Martin Vobruba z plzeňské ZOO s tím, že vedle nováčků v Plzni zůstávají také starší vlci Manzan a Dominika.

"Vlk nebo také pes hřívnatý patří mezi zajímavé a ohrožené šelmy Jižní Ameriky," prozradil Vobruba a pokračoval: "Typickým znakem těchto statných zvířat jsou dlouhé tmavé nohy s černými tlapkami. Srst je rezavě žlutá a od týlu probíhá po hřbetě černý pruh, který se ježí jako hříva. Ocas je huňatý s bílou špičkou." Ve své domovině obývá vlk hřivnatý vysokostébelné stepi nebo křoviny, takže potřebuje rozhled nad vegetací, aby objevil případnou kořist. "Vlk hřivnatý není rychlý ani vytrvalý běžec, jak by se mohlo zdát. Patří mezi mimochodníky, to znamená, že vykračuje současně končetinami na jedné straně těla." Dlouhé nohy jsou spíše přizpůsobením prostředí a umožňují mu lepší orientaci ve vysoké trávě.  Samec a samice vytvářejí monogamní pár, ale loví jednotlivě, což je vzhledem k charakteru potravy pochopitelné. "Vlci hřivnatí jsou v zajetí velmi klidní, ale také zároveň zvědaví a lekaví. Ve vztahu k ošetřovatelům většinou bezkonfliktní. Jejich jediným handicapem jsou vysoké nároky na předkládanou potravu. Častá jsou onemocnění zažívacího traktu," poznamenal Vobruba.

Vlk hřivnatý je druh, pro který je veden Evropský záchranný program EEP, takových je v plzeňské zoo na 45.

"Tato zajímavá šelma byla prvně importována do Plzně v roce 1993 a šlo o významné zatraktivnění chované kolekce. Mají dva výběhy, průlomový byl od počátku jejich chov za suchým příkopem. Stali se také prvním druhem jihoamerické, neotropické, části zoo. Postupně bylo na západ Čech importováno sedm zvířat z Halle, Basileje, Dortmundu, Lipska, Berlína a Švédska," řekl Vobruba a pokračoval: "Celkem se podařil, včetně posledních trojčat, odchov 15 vlků ze 6 vrhů od tří samic. Někteří vlci z Plzně naopak obohatili zoologické zahrady v Indonésii, Polsku, Francii, Itálii a Maroku, či Děčíně."


Chov vlků hřivnatných v plzeňské ZOO

V říjnu roku 1993 Plzeň získala první vlky hřívnaté z Halle, dvě sestry. V dalších měsících dva samci a ještě jedna samička. Ne každé spojení skončilo odchovem, počátky chovu a první sestavené páry provázely problémy.

Samička Vendulka byla potom prvním odchovaným mládětem v plzeňské zoologické zahradě. Narodila se v březnu 1996, stejně jako samce Lorda narozeného v lednu 1997 ji bylo nutno odchovat uměle. Teprve třetí vrh z prosince 1997 byl rodiči odchován. Mláďata byla pojmenována Clif, Cindy a Carin (Cleopatra). Od té doby pokračujeme při křtinách dle abecedy.

Pár Ari a Alfréd v prvním vrhu z prosince 2000 odchoval čtyři vlčata. (Dustin, Debora, Dominika a Damián). Samice Dominika se stala pokračovatelkou rodu, když v roce 2006 vrhla čtyři vlčata. Vrh z listopadu 2006 je pátým vrhem vlků hřívnatých v plzeňské zoologické zahradě, nese tedy jména začínající písmenem E. I v tomto vrhu jedno vlče uhynulo, ale Emil, Eda a Erička, jak byla vlčata pojmenována, se měla čile k světu. Trojčata, druhý odchov švédského samce Manzana a Dominiky, se narodila 9. prosince .2008. Byla jim vybrána jména Frodo, Fellini a samička Fleur.

Nyní v Plzni zůstávají z původních zvířat Manzan a Dominika jako senioři. Nováčky jsou mladý pár ze zoo Lipsko, samec Herbert, a z Norden Arks ve Švédsku,samice Anna.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte