QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

K Velikonočnímu pondělí patří ´šupačka´

26.04.2011 8:30

Dámy, dostaly jste na Velikonoční pondělí vyšupáno? QAP.cz sledoval trojici pánů, kterým nejsou tradice lhostejné a vydali se časně ráno za známými slečnami a dámami, aby jim na celý rok zajistili svěžest a krásu.

a1
aa1a2a3a4a5a6a7a8a9a10a11

V pondělí 25. dubna, tedy na Velikonoční pondělí, vyrazily i v Horšovském Týně skupinky pánů větších i menších, aby si jedinkrát v roce směli oficiálně užít své výsady - vyplatit něžné pohlaví pomlázkou. S jednou takovou partičkou se na obchůzku vydal i QAP.cz!

Velikonoční zvyk šlehání pomlázkou má kořeny ještě v pohanských dobách a dnes se obvykle děvčatům a ženám radí, aby se nechali ´vyšupa´, aby takzvaně ´neuschly´ a byly stále krásné a svěží. Pánové mají ovšem velikonoční šupačku rádi nejen proto, že mohou slečnám a paním trošku ´naplácat´, ale také kvůli výslužce za vyšlehání, která bývá rozmanitá. V košíčku končí vedle tradičních velikončních barevných vajíček, často peníze, ale hlavně sladkosti pro ty mladší, občas i lahvinka alkoholu. Panáčkem ostatně končí většina šupání v navštívených domácnostech.

"Ale já pro Vás nic nemám," bránily se většinou zaskočené ženy, které pánové potkali cestou. "To nevadí, stejně Vás vyšupeme, abyste neuschla!" smáli se Petr, Honza a Ota, kteří se na velinoční šupačku vydali pro jistotu už v půl sedmé ráno, aby před nimi některé jejich kamarádky neutekly. "Jedné se to málem povedlo, chytili jsme ji cestou k autu, když chtěla odjet k rodičům do Poběžovic," smál se Honza a dodal, že některé slečny vůbec neotevřely, a to jim prý nezapomenou! "To se nedělá, jsou Velikonoce, a my nejsme vůbec suroví, vyšláháváme je opravdu spíš symbolicky."

To ostatně potvrdila i další navštívená ´šťastlivkyně´. "Nebolelo to," prohlásila Alena a dodala: "Ale já fakt nemám vajíčka, vůbec jsme je nebarvili. Tak Vám alespoň odpoledne koupím někde panáka!" 

Před polednem zakončila trojice pánů šupačku v kuchyni maminky jednoho z nich a dopřála si polívčičku a řízečky. "No jsou výborný, ta polévka fakt ´bodla´," smál se Petr.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24