Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Unikátní památka Vodní hamr Dobřív. Video o historii a rekonstrukci

26.07.2020 10:20

Vodní hamr Dobřív je uniktání technickou památkou v celé České republice. Najdete ho na Rokycansku. Po rozsáhlé rekonstrukci se otevřel návštěvníkům v červnu letošního roku. Podívejte se na video. 

6

Hamr je v provozu nepořetržitě od 16. století. Technické vybavení hamru, které můžete v současnosti vidět je z doby kolem roku 1860 a 1870, tedy z druhé ploviny 19. století, kdy hamr provozovaly Strousbergovy železárny. 

Rekonstrukce na hamru byla dlouhá, začala už v roce 2017. Objekt byl pro veřejnost během rekonstrukce uzavřen. I v době rekonstrukce se tu ale konala jedna z největších akcí, a tou je Hamernický den. Během rekonstrukce došlo hlavně na obnovu historické techniky, rekonstrukcí prošly vodní kola i dřevěná koryta. Pro návštěvníky tu bylo vybudováno také sociální zařízení. 

Ve videu se dozvíte zajímavosti nejen o náročné rekonstrukci hamru, ale i historii celé památky. 

 

8. února 2010 byl Vodní hamr v Dobřívě prohlášen vládou České republiky za národní kulturní památku, která je majetkem Plzeňského kraje a spravuje ji Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech, pobočka Západočeského muzea v Plzni.

otevřeno
od 9. června - říjen 2020
út - ne 9 - 17 hod

vstupné
základní 60 Kč 
zlevněné 30 Kč
rodinné 130 Kč

Video a fofo: Vodní hamr Dobřív - ZPČ Muzeum 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT