Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Významný plzeňský akademický malíř Miloslav Čech vystavuje v Galerii Hess. Přinášíme FOTKY z vernisáže

07.06.2024 7:45

Miloslav Čech, který se podílel například i na nástěnné malbě v plzeňských Křižíkových sadech, je výraznou osobností nejen tuzemské umělecké scény. Nyní jsou k vidění jeho obrazy v Galerii Hess na Roudné. Jak to vypadalo na vernisáži? Přinášíme reportáž.

Miloslav Čech_vernisáž_Galerie Hess_0624_QAP (9)
Miloslav Čech_vernisáž_Galerie Hess_0624_QAP (9)Miloslav Čech_vernisáž_Galerie Hess_0624_QAP (5)Miloslav Čech_vernisáž_Galerie Hess_0624_QAP (7)Miloslav Čech_vernisáž_Galerie Hess_0624_QAP (1)Miloslav Čech_vernisáž_Galerie Hess_0624_QAP (3)Miloslav Čech_vernisáž_Galerie Hess_0624_QAP (6)Miloslav Čech_vernisáž_Galerie Hess_0624_QAP (8)Miloslav Čech_vernisáž_Galerie Hess_0624_QAP (10)Miloslav Čech_vernisáž_Galerie Hess_0624_QAP (11)Miloslav Čech_vernisáž_Galerie Hess_0624_QAP (12)Miloslav Čech_vernisáž_Galerie Hess_0624_QAP (13)Miloslav Čech_vernisáž_Galerie Hess_0624_QAP (14)Miloslav Čech_vernisáž_Galerie Hess_0624_QAP (4)Miloslav Čech_vernisáž_Galerie Hess_0624_QAP (15)Miloslav Čech_vernisáž_Galerie Hess_0624_QAP (16)Miloslav Čech_vernisáž_Galerie Hess_0624_QAP (17)Miloslav Čech_vernisáž_Galerie Hess_0624_QAP (18)Miloslav Čech_vernisáž_Galerie Hess_0624_QAP (19)Miloslav Čech_vernisáž_Galerie Hess_0624_QAP (20)Miloslav Čech_vernisáž_Galerie Hess_0624_QAP (21)Miloslav Čech_vernisáž_Galerie Hess_0624_QAP (22)Miloslav Čech_vernisáž_Galerie Hess_0624_QAP (2)Miloslav Čech_vernisáž_Galerie Hess_0624_QAP (23)

Nejen na plzeňské umělecké scéně je Miloslav Čech známou osobností desítky let. Pochází ze Zruče u Plzně, kde vyrůstal, později se vyučil jako malíř pokojů. Jeho výtvarný talent byl ale silnější, a tak vystudoval Vysokou uměleckoprůmyslovou školu v Praze. Následně se vrátil zpět do Plzně, kde dodnes žije a tvoří.

Umělecká tvorba Miloslava Čecha zabírá široké spektrum od malých kreseb, ilustrací pro časopisy nebo knihy až po rozměrné nástěnné realizace, které lze potkat v ulicích Plzně. Nyní jsou jeho vybraná umělecká díla k vidění v Galerii Hess.

Slavnostní vernisáž výstavy s názvem KRAJINOU SNŮ se konala ve Vinotéce Galerii Hess, Na Roudné 59, Plzeň ve středu 5. června od 18:00 hodin. Vernisáž nalákala mnoho zájemců, prostory galerie se zaplnily už dlouho před slavnostním zahájením. V Galerii Hess všechny příchozí vřele přivítala galeristka Zdena Benešová.

Vzácným hostem na vernisáži byl radní Plzeňského kraje pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka. „Jsem rád, že je v Plzni stále zájem o umění a vždy je v Galerii Hess tolik návštěvníků. Je mi velkou ctí stát po boku tak významného plzeňského malíře jakým Miloslav Čech bezesporu je a zahájit jeho vernisáž,“ řekl při úvodním slovu radní Libor Picka.

Akademický malíř Miloslav Čech dorazil do galerie ve výborné náladě a v doprovodu své rodiny i přátel. Návštěvníkům galerie o umělcově životě a tvorbě povyprávěl jeho dlouholetý kamarád a kolega Jan Dolejš - plzeňský malíř, který se věnuje krajinářské malbě, kresbě a akvarelu. Mezi jeho profesory najdeme jména význačných plzeňských výtvarníků Jiřího Nováka, Naděždy Škardové a Vladivoje Kotyzy. Právě s Vladivojem Kotyzou je úzce spjat i Miloslav Čech.

„Se svým kamarádem Vladivojem Kotyzou realizoval Miloslav dvě rozměrné práce, to je nástěnná malba na domu v Proluce a malba v Západočeském muzeu,“ prozradil návštěvníkům galerie Jan Dolejš. „V Plzni se s jeho nástěnnými malbami můžete setkat například v budově České národní banky, v budově univerzity, ale také v interiéru FN Plzeň i v salónkách restaurací,“ vyjmenoval Jan Dolejš.

Vernisáž v Galerii Hess se zkrátka vydařila. O hudební doprovod se postaral kytarový virtuóz Josef Kanta, který vhodně dokresloval atmosféru celého večera. Lidé po skončení oficiální části procházeli galerií a se sklenkou dobrého vína rozmlouvali nad obrazy. Miloslav Čech si se všemi návštěvníky ochotně povídal a vyprávěl o svém uměleckém životě.

Neváhejte a vyrazte se podívat na díla Miloslava Čecha do Vinotéky Galerie Hess, Na Roudné 59, Plzeň. Výstava autorských děl bude k vidění do 28. června.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT