Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Techmania otevře zbrusu nové 3D planetárium

10.01.2013 14:15

Obdivovatelé hvězdářství a příznivci nejmodernější interaktivní techniky se mohou těšit na nové planetárium v Plzni, které nyní roste v prostorách Techmanie.

IMG_3173
IMG_3173IMG_3174IMG_3175IMG_3179IMG_3180IMG_3182IMG_3183IMG_3185IMG_3187IMG_3188IMG_3189

Na projektu nového planetária začala pracovat Techmania od roku 2012. Rodící se planetárium nebude součástí hlavní budovy, ale stát bude ve vedlejší budově. Obě části budou spojené pouze mostem. Nové planetárium se otevře veřejnosti v den výročí Techmanie dne 4. listopadu 2013.

„3D planetárium nabídne svým návštěvníkům 27 interaktivních exponátů na celkem 920 metrech čtverečních,“ slibuje projektový manažer Techmanie Tomáš Meiser. Planetárium bude rozděleno do několika sektorů. Hned u vchodu návštěvníky oslní „obří Slunce“ a další okolní planety. Ve spodní části planetária budou umístěny exponáty ve tmě. Budete zde moci vidět taky 3D projekci na několikametrové projekční kouli. Podobných astronomických 3D projekcí je na světě pouze kolem deseti.

Tomáš Meiser se zmiňuje ale i o spoustě dalších exponátů. „V suterénu uvidí návštěvníci řez Zemí, fáze měsíce, vzdušný vír, rudou skvrnu, schéma vzniku kráteru a vzniku sopek, ale budou si moci vyzkoušet i rozdíly hmotnosti a hustoty na různých planetách,“ říká. Balkon pak bude patřit kosmonautice a u stropu se budou vznášet vesmírné sondy. „Hezkou vzpomínku si návštěvníci budou moci zachovat díky umístěnému kosmickému skafandru, ve kterém se bude možné vyfotit,“ prozrazuje Meiser. V planetáriu nebudou chybět ani interaktivní Keplerovy zákony.

Myšlenka vzniku nového planetária v Plzni má své opodstatnění, neboť od roku 1997 totiž Plzeň žádné planetárium nemá. Vedlejší budova u Techmanie, která bude nyní zasvěcena astronomickým exponátům, musela projít výraznou rekonstrukcí. Budova dříve fungovala jako kantýna a navíc se řadí mezi plzeňské kulturní památky. „Budovu jsme krok za krokem rozebrali a její unikátní architektonické rysy musely být i po rekonstrukci zachovány,“ vysvětluje složitost stavby ředitel Techmanie Vlastimil Volák.

„V expozicích planetária si na své přijdou nejen rodiče s dětmi, ale také všichni ostatní. Pro každou skupinu obyvatel bude část expozice přizpůsobena,“ prozrazuje ředitel Volák. 3D planetárium bude splňovat nejvyšší možný standard a díky revoluční digitalizaci se planetárium zařadí na světovou úroveň.

Výraznou změnou projde i celý areál Techmanie. V listopadu 2013 by Techmania měla mít vlastní vjezd a měla by se tak zcela oddělit od Škody.

foto : qap.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT