Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

31.05.2024 19:06

Voda v některých řekách stoupá

Aktuálně je na 1. stupni vodní nádrž Hracholusky (Mže).

Stav ohrožení je na Radbuze až do Plzně

09.01.2011 10:34     09.01.2011 11:45

Třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení platí na řece Radbuze. Ve Staňkově naměřili v neděli 9. ledna v 7 hodin ráno 247 cm a průtok 50,06 metrů krychlových za sekundu.

Radbuza se v Plzni už vylévá z břehů - pátek 26

Stav povodňového ohrožení platí až do odvolání na řece Radbuze. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu v sobotu 8. ledna v 10:30 hodin. Radbuza dosáhla třetího povodňového stupně nejprve ve Staňkově a v neděli 9. ráno byl ohlášen 3. stupeň také ve Lhotě u Plzně.

Třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení platí na řece Radbuze. Ve Staňkově naměřili v neděli 9. ledna v 7 hodin ráno 247 cm a průtok 50,06 metrů krychlových za sekundu. Nejvíce vody tudy přitom protékalo kolem 4. a 5. hodiny ráno, kdy měla hladina 250 cm. Ve Lhotě u Plzně dosáhla Radbuza 3. stupně v neděli v 5 hodin ráno, kdy překonala hranici 310 cm a voda stále stoupá, v 7 hodin tu bylo naměřeno 313 cm a průtok 97,4 metrů krychlových za sekundu. V Českém Údolí je Radbuza na 2. stupni (pohotovost), vodat tu ovšem kolísá těsně kolem stodevadesáticentimetrového limitu. V neděli v 8 hodin ráno bylo naměřeno zatím nejvíc vody, a to 202,9 cm. V 9 hodin pak 183 cm a v 9:30 opět ´pohotovostoních´ 194,8 cm.

Situaci na tocích plzeňských řek monitorují od pátečního rána pracovníci životního prostředí plzeňského magistrátu, městští strážníci a starostové městských obvodů. V neděli ráno objížděl riziková místa i primátor Martin Baxa.

"V Liticích a ve Lhotě se Radbuza vylila v chatových oblastech. V Liticích se nedá projet po příjezdové cestě, zatopeny jsou některé zahrady. Ve Lhotě je to obdobné. Místní radnice ve spoupráci s městskými strážníky informují občany, jak se situace na řece vyvíjí, " uvedl primátor Martin Baxa.

Třetí stupeň je na Radbuze i směrem do města. "Ještě ráno platil druhý stupeň především díky manipulaci s vodou v Českém údolí," vysvětlila Dagmar Svobodová z odboru životního prostředí. V současné době jsou riziková místa také v Doudlevcích, v ulicích Říční, Ostrovní, Mostní, v místech kolem Mlýnského nábřeží a na Bílé Hoře. Je zde vyhlášen II. stupeň. Druhý stupeň povodňové aktivity platil od pátku i na řece Úhlavě. "Pravidelně jsme sledovali stav řeky v lokalitách městských obvodů Radobyčice a Černice. I tady byli obyvatelé průběžně informování o aktuálním stavu toku na řece," sdělila Dagmar Svobodová.

Na dalších řekách v Plzeňském kraji je situace klidnějí a platí tu buď normální nebo maximálně 1. stupeň povodňové aktivity (bdělost). Týká se to řeky Berounky v Plzni - Bílé Hoře, Úhlavy v Přešticích, Štěnovicích a Plzni - Koterově, Mže v Tachově a ve Stříbře, Úhlavky ve Stříbře, Hamerského potoku v Plané a Klabavy v Nové Huti.

Stav řek v sobotu 8. ledna - Čtěte zde - Radbuza je ve Staňkově na 3. stupni ohrožení

"Na naše území proudí teplý a vlhký vzduch od jihozápadu a v něm postupuje přes střední Evropu frontální vlna. Vzhledem k pokračujícímu tání sněhu očekáváme další vzestupy na vodních tocích," informoval Český hydrometeorologický ústav s tím, že pro Plzeňský kraj vydal výstrahu ohledně řeky Radbuzy, kde platí 3. stupeň, tedy povodňové ohrožení. "V noci ze soboty klesly ojediněle teploty pod bod mrazu, při kterém se může tvořit náledí. I v následujících dnech až do středy 12. ledna mohou teploty na některých místech v nočních hodinách klesat pod bod mrazu. Ojediněle se mohou vyskytnout i mrznoucí srážky."

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství