QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Primátor Baxa vyvolal bouřlivou diskusi a sklidil kritiku na sociálních sítích

06.05.2021 13:22

Primátor Martin Baxa se vyjádřil k probíhajícím přijímacím zkouškám, kirtizoval Cermat i ministerstvo školství. Jeho prohlášení ale vyvolalo bouřlivou diskusi, sám sklidil kritiku, a to i od učitelů.

baxa

Primátor Martin Baxa kritizoval Cermat a ministerstvo školství na své oficiální facebookové stránce.

"Martin Baxa: Vyzývám CERMAT a ministerstvo školství, aby doložily zohlednění distanční výuky v přijímacích zkouškách," takto začíná vyjádření primátora na facebooku ohledně letošních přijímacích zkoušek, které začaly tento týden. Přijímačky jsou podle Baxy moc těžké a nezohledňují distanční výuku.

To ale vyvolalo bouřlivou reakci a většina lidí v komentářích nesouhlasí s vyjádřením Martina Baxy. Kritiku sklidil nejen za to, že se vyjadřuje v době, kdy nejsou jasné výsledky a nemá tudíž k dispozici žádná data. Většina reagujících v komentářích nesouhlasí s tím, že by se měly dávat lehké testy jen kvůli tomu, že byli žáci na distanční výuce. Komentáře upozorňují na to, že úkolem přijímaček je rozřadit děti a přijmout ty, co na střední školu mají schopnosti.

Některé komentáře a celý post primátora si můžete přečíst níže.

Ne nadarmo se říká, co člověk, to jiný názor. Jasné ale je, že studovat střední školu mohou jen děti, které na to mají schopnosti. Tak abychom nakonec nedopadli stejně jako ukazuje tento vtip, kterým se baví lidé také na sociálních sítí.

vtip

"Maturita se dnes dává za odměnu. Dnes můžeme teda dát těm školákům za odměnu vysokoškolský diplom. Naopak byl bych ještě tvrdší. Žáci si musí začít vážit vzdělání a toho co škola může nabídnout," píše jeden z uživatelů facebooku.

"Přijímací testy jsou snad od toho, aby se udělalo pořadí žáků, kteří se hlásí na určitou školu. Špatný přijímací test by to v případě, kdy by všichni, nebo téměř všichni, měli plný počet bodů. Podle mě tedy úplně nezáleží na tom, jestli test byl těžší nebo lehčí, důležité je, aby neměli všichni žáci stejný počet bodů, aby se dalo určit jejich pořadí podle jejich znalostí/schopností."

Souhlasných komentářů je opravdu málo. Sem tam se ale objeví.

"Musím souhlasit s panem poslancem, že letošní testy Cermatu nezohledňovaly v žádném případě skoro roční výpadek výuky, kromě toho, ze jim tedy vyšli “odborníci” vstříc s časem. Což při větší náročnosti testů ztrácelo na významu."

"Vážený pane Poslanče, vážím si Vašeho zájmu o řešení problému našeho školství. Nicméně nebylo by vhodnější s kritikou počkat až na oficiální data? "

koment1A objevují se i komentáře, které obviňují poslance a primátora Baxu, že si dělá předvolební PR.

"Pane Baxo, volby jsou opravdu za rohem, jak se dá poznat z přibývajících postů na vašem profilu, ale snažit jste se měl celou dobu, co jste do politiky vstoupil a věnovat se tématům, která je potřeba řešit. Například s podnikatelskou klikou, která prosazuje v Plzni pouze vlastní zájmy už hezkých pár let jste jedna ruka, namísto hledání řešení vhodných pro město. Nechte učitelům jejich práci, na kterou vy jste zanevřel a zkuste být aspoň někdy užitečný městu."

Post Martina Baxy komentují i učitelé.

"Nezlobte se, ale dovolím si nesouhlasit... Žáky jsem na přijímací zkoušku připravovala v loňském roce a nevidím letošní variantu obtížnější oproti letům minulým (každému sedne holt jiný příklad)... Nehledě na to, že na zkoušku bylo více času..."

"Z pozice učitelky matematiky mohu jen souhlasit, test z matematiky rozhodně obsahoval adekvátní příklady, které by zvládli žáci i v nižších ročnících."

"Souhlasím! Nejsem sice matikář, ale prostě bylo dáno síto! Ne každý může na SŠ obor s maturitou, ne každý na to má. Současná covid situace jasně ukázala, kdo je zrno..."

"Možná byli ti frustrování žáci v šoku z toho, že najednou nemají k ruce Google a musí podat skutečný výkon ve skutečném světě. Víc než rok se schovávali za černé čtverečky a známky dostávali bůhví za co. S takhle vyhrocenými výkřiky bych počkal na data. Navíc školy,pokud vím, přijímají podle pořadí u přijímacích zkoušek - a ne podle absolutního skóre," napsal komentář učitel ze střední školy.

koment

Celé vyjádření Martina Baxy na facebooku:

Martin Baxa: Vyzývám CERMAT a ministerstvo školství, aby doložily zohlednění distanční výuky v přijímacích zkouškách [❗]
Po proběhlých řádných termínech jednotné přijímací zkoušky na čtyřleté maturitní obory se ve velké míře objevily stížnosti na přílišnou obtížnost testů. Je nutné, aby v přijímacích zkouškách byla zohledněna distanční výuka, která neumožnila žákům dostatečnou přípravu.
„Již od podzimu loňského roku jsem opakovaně žádal ministra Roberta Plagu, aby státní organizace CERMAT zohlednila dopady epidemie v přípravě jednotné přijímací zkoušky. Aktuální reakce ale ukazují, jako by CERMAT nebral ohledy na to, čím si žáci prošli. České školy byly uzavřeny po většinu školního roku a distanční výuka nemohla plnohodnotně nahradit výuku prezenční, zejména u žáků se sociálně znevýhodněného prostředí,“ říká školský expert a místopředseda ODS Martin Baxa a dodává: „Důrazně žádáme, aby ministerstvo školství a CERMAT přesně doložily, jak se do přípravy testů promítlo obtížné období neplnohodnotné výuky a jak se to promítne při hodnocení testů.“

baxa vyjadreni


 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT