Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Cenu 1. června získal v Plzni filozof a politik Daniel Kroupa

01.06.2018 19:41

Na slavnostním zasedání plzeňských zastupitelů dnes byla předána prestižní Cena 1. června. Město ji za obhajobu a prosazování principů demokracie udělilo Danielu Kroupovi.

Kroupa

Politik, vysokoškolský učitel, autor odborných publikací, filozof a signatář Charty 77 Daniel Kroupa cenu převzal od plzeňského primátora Martina Zrzaveckého.  Slavnostní zasedání zastupitelů spojené s předáním tohoto ocenění se koná každoročně na počest událostí 1. června 1953 kdy v Plzni došlo k bouřlivým protestům proti měnové reformě. Návrh na udělení ceny Danielu Kroupovi podali náměstci primátora Martin Baxa a Petr Náhlík.

"Rád bych vám popřál, aby se nám to požehnání svobody, které dnes máme a které je a bohužel asi bude stále v ohrožení, podařilo uchovat. Připomínáním událostí, jako je plzeňské povstání z roku 1953, nám tak k tomu může posloužit,“ řekl přítomným Daniel Kroupa, jehož na převzetí ceny doprovodila nejbližší rodina. "Neskrývám, že pro mě ocenění představuje určité potvrzení toho, oč jsem usiloval,“ doplnil.

Ocenění v uplynulých letech získali bývalý prezident Václav Havel, francouzský politolog a historik Jacques Rupnik, spisovatel a politik Pavel Tigrid, komentátor, historik Vilém Prečan, politolog a publicista Oto Ulč, novinářka Petra Procházková, signatářka Charty 77 Dana Němcová, novinář Ivan Binar a další osobnosti. Loni cenu obdržel filozof Ladislav Hejdánek.

Daniel Kroupa se narodil 6. ledna 1949 v Praze. Po okupaci v roce 1968 kopal výkopy, nosil uhlí a statoval u filmu. Navštěvoval přednášky Jana Patočky a Václava Černého. Docházel i do dalších podobných kroužků. Studia na elektrofakultě nedokončil, našel si zaměstnání v podniku Úklid a přihlásil se k externímu studiu na filozofické fakultě, odkud byl vyhozen kvůli nesouhlasu s Marxovým učením. Podepsal  Chartu 77 a tím začaly výslechy na StB. Po smrti Jana Patočky v roce 1977 založil vlastní filozofický seminář. Do listopadu 1989 jím prošlo asi padesát lidí. V roce 1989 působil ve vedení Občanského fóra a spoluzaložil ODA. Jako poslanec Federálního shromáždění ČSFR se podílel na přípravě Ústavy ČR. V roce 1996 byl zvolen do poslanecké sněmovny,  působil i v Senátu ČR. Od května do července 2004 byl poslancem Evropského parlamentu. Přednášel na Univerzitě Karlově v Praze, vedl Katedru politologie a filozofie Filozofické fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

FOTO: město Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT