Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.05.2024 13:58

Pozor! Dálnice D5 - 78.2km na trase Rozvadov - Praha dočasně uzavřena

Odstavený porouchaný kamion. Odklon na exitu89.

Sulislavští rachtáči vyrazili, v sobotu už jdou na koledu - FOTKY!

30.03.2018 10:43

Sulislav na Tachovsku je obcí, kde se po staletí dodržují tradice. Před čtrnácti dny chodila tamní děvčata po staveních s miminkem, aby vítala jaro. Od čtvrtka chodí denně rachtáči.

IMG_0014
IMG_0028IMG_0026IMG_0042IMG_0046IMG_0008IMG_0003IMG_0011IMG_0014IMG_0016IMG_0017IMG_0020IMG_0018IMG_0024IMG_0026

Sulislav je jednou z mála obcí na Tachovsku, kde poctivě dodržují staré tradice. Před čtrnácti dny vyrazila děvčata po vsi, aby s malým miminkem představujícím příchod jara, obešla všechna stavení.

Minulý týden byla květná neděle, kdy chodili chlapci s nařezanými větvičkami a nosili je hospodářům, aby měli dobrou úrodu. Tato tradice, bohužel, po válce zanikla. 

Na Zelený čtvrtek ale odletí zvony do Říma, a to začne sulislavským chlapcům perná práce. Opráší trakárky, řehtačky a další rachtadla a chodí po vsi zvony nahrazovat. Začínají ve čtvrtek v poledne, pokračují večer. V pátek chodí čtyřikrát, začínají ráno v šest. V sobotu jdou ráno a pak dopoledne už chodí ve skupině pro výslužku. Sulislavští kluci jsou tak prvními v regionu, kteří ochutnají velikonoční vajíčka. 

Těší se na ně i desetiletý Jan Heřman. "Já už chodím třetím rokem. Říká se, že zvony odletí do Říma a my vlastně místo nich zvoníme, tedy rachtáme. Vždycky nás vedou velcí kluci, letos Martin Capouch a Marek Strohschneider. Ani mi nevadí, že musím o prázdninách tak brzy vstávat," uvedl chlapec.

Kluci mají letos šest nových trakárků. "No, za ta desetiletí se nám ty nejstarší už rozpadly. Sem tam něco bylo opravené, ale stejně už to je špatné. Tak jsme museli klukům nějaké vyrobit. Domluvili jsme se tu tři chlapi a vyrobili jsme šest kousků, aby děti něco měly. Myslím, že to dopadlo dobře," smál se Vladimír Finna, který přivedl i tříletého Filipa, což byl nejmladší účastník výpravy.

A jak vypadají opravdu stará řehtadla, to nám ukázal Antonín Strohschneider. "Netuším, jak je to staré, já to podědil, ale chodil jsem s tím rachtat už před čtyřiceti lety. Ale to nepůjčím, to je moje osobní vzpomínkové," smál se.

Foto: Martina Sihelská

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT