Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Brufen, není to jen lék na bolest hlavy -rozhovor s Petrem Kyrianem

24.09.2012 8:22

Brufen. Lék proti bolesti, ale také kapela z Chotěšova u Plzně. Nejen o názvu a připravované nové desce si s Petrem Kyrianem, kytaristou kapely, pro náš portál povídala Mirka Svobodová.

Brufen jejich foto

Možná nevíte, že Brufen není jen lék an bolest ale také kapela z Plzeňska. Co všechno zjistila v rozhovorz s Petrem Kyrianem Mirka Svobodová?

Ahoj Petře. Jak vznikla vaše kapela a kdo vymyslel její originální název ?
"Brufen vzniknul zhruba před deseti lety z popudu pár raplů z vesnice, který nechtěli stát pod podiem ale na něm - že to je cesta poměrně trnitá jsme zjistili až postupem času. Jestli mě paměť neklame, první vystoupení jsme odehráli pod názvem Press a protože při něm náš tehdejší zpěvák spolykal asi deset pilulek stejnýho jména, jaký nese náš cirkus teď, změna názvu proběhla pár dní po koncertě."
Takže z bolesti hlavy název kapely
"Spíš bych řekl, že to tenkrát bral už jako potravinovej doplněk..."
Až tak ?
"Skoro jo. Ostatním stačil k likvidaci alkohol, on pivem zapíjel brufeny…"
Deset let - to už je pěkná řádka let. Kolik muzikantů se za tu dobu v kapele vystřídalo a kdo je takzvaným držákem ?
"Za těch deset let se v kapele vystřídalo zhruba patnáct muzikantů a  techniků, což, myslím, není zase tak vysoký číslo, znám soubory s daleko  vyšší frekvencí výměn. Posledníma změnama prochází cirkus právě teď, kdy  pácháme tenhle rozhovor. A držáci ? Ze základajících členů už jsem zůstal jenom já a kytarista Míra, kterej ale nahlásil ke konci roku  odchod. Pak už tam ze starý gardy zbydu jenom já a budu čekat, až mě  mladíci vyměněj..."

Ale to snad ne..
"Můj čas určitě přijde, otázka je, jestli to dřív poznám já nebo kluci… Ono je to s těma výměnama asi takhle – kapela jako my nehraje a ani nemůže hrát vyšší ligy, takže je s tím spojená spousta další práce okolo, kterou za ty z vyšší soutěže dělá někdo jinej. Znám spoustu souborů, který maj štěstí v tom, že to všichni vidí stejně a hrajou spoustu let beze změn, taky znám spoustu takových, kterým první naplněnej kulturák vleze do makovice a někteří z „umělců“ malinko zhvězdovatí, párek a pivo už jim jako honorář nestačí, stejně tak se jim příčí tahání beden a všechen ten marast okolo. To je v okresním přeboru první krok na cestě do záhuby… Já konkrétně jsem spokojenej, kam jsme tu káru za deset let dotáhli a věřím, že ji ještě chvíli potlačíme a já u toho budu."

Takže budete od nového roku shánět kytaristu... Klidně si vyhlaš konkurz, mezi čtenáři se třeba najde někdo, kdo by měl zájem a zapadal do vašich představ...

"Pozor, kytaristu už od začátku léta máme. Jmenuje se Ondřej, je mladej,  proklatě dobrej a pokud se nepletu, od posledního víkendu v červenci s
náma pravidelně vystupuje. A stejně tak bylo možný na posledních letních  štacích vidět na podiu i potencionálního zpěváka Luboše, takže teď, v
přechodný fázi, hrajem někdy v sedmi lidech, což je docela hokej.
Vlastně o dva víc než hokej..."
Jste kapela od Plzně, tady je ten hokej docela vyhledávanej …
"Jo, hokej sledujem, občas na zábavách hrajem Modrobílou od Zvláštní školy. Po vyřazení Indiánů Libercem jsme jeli právě do Liberce hrát, kluci tenhle song zahrát odmítli, aby jsme prej nedostali přes čenich... Jinak jsme spíš takový televizní křiklouni, hospodský trenéři, který všechno ví zaručeně líp než ti, co ve skutečnosti mančaft vedou…"

Nový kytarista , nový zpěvák... Co nové cd ?

"S novým cédéčkem je trochu potíž. Původně jsme ho chtěli pustit mezi lidi v září, kdy soubor překročil už zmíněný desetiletí, ale termíny ve studiu se krapet zkomplikovaly, snad to stihnem do vánoc."

Takže nová deska se přeci jenom chystá. Čím bude vyjímečná, bude to průřez vašich deseti let, nebo i nové písně ?

"Deska bude tak trochu kočkopes - je výroční, takže tam bude deset starších věcí, který už sice natočený jsou, ale jenom v obývákový kvalitě, a šest kusů úplně nových. Většinu těch starších věcí na zábavách hrajem, dokonce se mezi lidma najdou takový masochisti, který to z těch starých nahrávek doma poslouchaj."

Kdo je u vás v kapele hlavním strůjcem písniček?
"V drtivý většině jsem autorem já. Většinou je to tak, že kluci dostanou demáče, kde už je celkem patrný, co by měly ty který nástroje hrát, a na zkouškách se to dá dohromady. Občas mi do toho vrtaj, některý návrhy vetuju, jiný, který podle mě písničku nakopnou nebo vylepší, tam zůstanou. No a ve studiu je pak pomyslný druhý kolo, kde do toho začne vrtat Michal Janeček, takže dojde ještě k dalším úpravám. Rozhodně to ale neber tak že mám nějakej monopol, prostě to zatím funguje na téhle bázi."

A kde bereš neustálou inspiraci na nové písně ?
"Všude, kde se pohybuju, takže hlavně v hospodě (smích...). Někteří fanoušci se domnívají, že všechno, co jsem v textech napsal, vyplývá z osobních zkušeností, ale ne vždycky je to pravda. Samozřejmě mě hodně ovlivňujou lidi kolem mě a situace, kterýma procházím, ale některý příběhy jsou fakt jenom smyšlený. Když jsem pouštěl manželce demáč songu Tak si to sbal, byla trochu zaražená, ale já v tu chvíli nebyl nijak nešťastnej - prostě jsem jenom popsal pocit, kterým si někdy prošel snad úplně každej. A hudba ? Zastávám názor, že skoro všechno už napsaný bylo, takže vlastně jenom skládám dohromady střípky melodií, který se mi usadily v hlavě. Klukům vždycky říkám, že jsem zastydlej kántrysta, takže se všechny moje písničky daj zahrát na španělu a čtyři akordy. Jednou jsem se opájel pocitem, že jsem složil fantastickej song, asi za dva dny jsem v autě při poslechu rádia zjistil, že je to Come As You Are od Nirvany..."

Jak dlouho jsi poté musel u manželky žehlit, že jsi to tak opravdu nemyslel ? Patřím taktéž mezi něžné pohlaví, takže vím, jak jsou v tomhle tématu ženy dost vztahovačné
"Já jsem musel v souvislosti s bigbítem žehlit úplně jiný věci… I v tomhle je to někdy dost složitý. Každopádně bych to nezobecňoval – znám exempláře, který, ač ženy či dívky, něžnými rozhodně nejsou… A stejně tak to patrně bude s tou vztahovačností."
Přiznám se, že tuhle písničku jsem jednou zazpívala svému již expříteli, koukal na mě sice jako na blázna, ale zafungovala skvěle, takže Ti vlastně ještě dlužím velký dík
( „ Tak si to sbal a táhni vo dům dál, víš tu naší Itálii už jsem dávno vzdal“ – text písně – pozn.red.)
"Občas se setkávám s reakcí na moje texty ve smyslu přesně si vystih, jak se cítim. To beru jako velkou pochvalu. Že by mohla písnička fungovat jako univerzální rozchodová fráze mě zatím nenapadlo."

Vrátím se ještě k té Nirvaně, to se umělcům asi dost stává, že něco slyší, za čas si na to vzpomenou a myslí si, že je to jejich nápad …
"Jelikož nejsem umělec, stává se mi to dost často… Jak už bylo řečeno – hudební motivy se opakujou. Je to tak u Brufenu, je to tak u tisíců dalších kapel."

Kdy a kde mají fanoušci možnost vás vidět a slyšet ?
"Právě skončilo léto, sezóna parketů a fotbaláků, to jsme jezdili hodně. Na podzim je to o něco klidnější, všechny zastávky našeho cirkusu jsou v rozpisu na www.brufen.wbs.cz , ta nejbližší je plzeňskej Merlin v sobotu 29. září."
Díky za rozhovor, ať se daří.


autor: Mirka Svobodová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství