Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Klatovské muzeum se může pochlubit novou moderní stálou expozicí - FOTKY

12.06.2024 13:59

Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech, které je příspěvkovou organizací Plzeňského kraje, dostalo zcela novou a atraktivní expozici.

Muzeum v Klatovech nová expozice_0624_PK (1)

Po tříletém úsilí odborných pracovníků byly v klatovském muzeu minulý týden slavnostně představeny nové moderní prostory, které přináší zcela jiný zážitek, než na který byly návštěvníci dosud zvyklí.

„Klatovské muzeum se stává touto expozicí moderním muzeem tím, že opouštíme studené vitríny, vysoké stropy a dostáváme se do moderních nádherně nasvícených expozic, 3D projekcí, filmových věcí a to od doby kamenné, bronzové, přes husitství, Klatovskou madonu, spolkový život až po období poválečné,“ uvedl radní Plzeňského kraje pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka.

O novou expozici tu odborní pracovníci usilovali od roku 2017. Finanční prostředky z Programu Evropské unie IROP se podařilo získat v roce 2020. Projekt Nové stálé expozice se zaměřil na celkovou obnovu výtvarného a prostorového řešení expozice v hlavní budově muzea.

Součástí projektu bylo také restaurátorské a konzervátorské ošetření vybraných sbírkových předmětů, výroba a instalace výstavního nábytku a expozičních prvků, jakož i monitorování klimatických podmínek depozitárního uložení sbírkových předmětů.

V hlavní budově klatovského muzea byly v minulosti zpřístupněny již tři stálé muzejní expozice. První z nich byla otevřena v letech 1907–1944, druhá slavnostně odstartovala v roce 1951 a byla uzavřena v roce 1971 z havarijních důvodů budovy. Poslední expozice, veřejnosti přístupná v letech 1996–2016, byla nyní nahrazena zcela novou a moderní stálou expozicí, která je výsledkem několikaleté práce kolektivu odborných pracovníků.

Mezi hlavní aktivity projektu patřilo nové prostorové a výtvarné pojetí stálé expozice, restaurování vybraných knih a nábytku, konzervace sbírkového fondu z období pravěku a středověku, výroba kopií sbírkových předmětů pro expozici pravěku, zprovoznění multimediálního informačního systému a dovybavení konzervátorské dílny.

„Plzeňský kraj na všechnu tuhle nádheru za téměř 40 milionů korun přispěl zhruba dvaceti procenty, a hradil i další věci, které vychází z provozu klatovského muzea. Rozhodně stojí za to se sem přijít podívat,“ dodal Libor Picka.

Nová expozice a moderní formy prezentace a propagace nabídnou návštěvníkům větší motivaci k návštěvě, neboť zde bude možné zhlédnout a zažít historii Klatovska a přiblížit život v oblasti Pošumaví. Projekt významně rozšíří rámec doplňkových aktivit pořádaných muzeem a zdůrazní jeho vzdělávací funkci.

Klatovské muzeum nyní zve všechny zájemce, aby se přišli podívat na novou expozici, která přináší moderní a interaktivní pohled na bohatou historii regionu. „Jedinou věc, kterou bych rád uvedl, že ze všech exponátů, které tu již byly a nejsou, zde zbyl pouze medvěd, jež byl střelen na Šumavě. Ten tu dnes stojí jako připomínka těch časů minulých,“ připomněl Picka.

Foto Plzeňský kraj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT