QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Rekonstrukce Dolanského mostu je definitivně u konce

02.07.2019 18:57

Dnes oficiálně skončila rekonstrukce Dolanského mostu. Ten je nyní širší, chodcům zde slouží nový chodník. 

Dolansky_most1

Práce  na Dolanském mostě za 46 milionů korun odstartovaly loni v květnu. Došlo k úplnému snesení a nahrazení původního vybavení mostu a demontáži mostovky. Most je nyní širší a navíc zde přibyl nový chodník. Dolanský most  je nejen důležitou spojnicí mezi severem Plzeňska a Rokycanskem, ale také umožňuje vyhnout se rozkopané Plzni.

 „Rekonstrukcí mostu dlouhého 203 metrů  byla zvětšena šířka průjezdního prostoru vozovky z původních 5,4 metrů na nových sedm metrů. V rámci stavby byly postaveny nové úložné prahy na podpěrách, nový středový pilíř a byly provedeny sanace ponechaných železo-betonových částí mostu, jako jsou opěry, oblouky a stěnové stojky,“ sděluje  náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek.

Stěžejní stavební práce skončily loni v polovině prosince, kdy byl na mostě obnoven provoz. Letos  v dubnu proběhly za částečného omezení provozu dokončovací práce. Dnes se uskutečnilo oficiální ukončení rekonstrukce mostu.

"Stavební náklady dosáhly  45,88 milionu korun. Stavba byla předfinancována z rozpočtu Plzeňského kraje s předpokladem úhrady uznatelných nákladů do výše 85% z programu IROP,“ vyčísluje náklady hejtman Josef Bernard.

Stavba původního most pod obcemi Dolany a Chrást začala v roce 1935. První kolaudace proběhla v říjnu 1940.

FOTO: Plzeňský kraj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24