Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Domažlicích je k vidění originální skleněný betlém, FOTKY

11.12.2014 15:10

V Domažlicích mají poměrně nevšední betlém. K vidění je v podloubí na domažlickém náměstí a lidé ho budou moct obdivovat minimálně do Tří králů. Podívejte se na fotky!

Skleněný betlém3
Michal KarolyiSkleněný betlém1Skleněný betlém2Skleněný betlém3Zdeněk Kunc

V Domažlicích je přímo na náměstí k vidění poměrně unikátní betlém. Na rozdíl od jiných betlémů, které jsou nejčastěji vytvořené ze dřeva, tento je skleněný a vznikl už během letního sklářského sympozia. Celkem ho tvoří 35 do detailu propracovaných postav.

Betlémy k vánoční atmosféře neodmyslitelně patří a k vidění jsou na řadě míst v regionu. Nejčastěji je tvoří ze dřeva vyřezané postavičky nejrůznějších velikostí. V Domažlicích mají ale betlém ze skla. Vznikl v rámci 10. ročníku letního sklářského sympozia Tusta vitrea a je dílem sklářského mistra Zdeňka Kunce. V rámci sympozia vytvořil 35 originálních a detailně propracovaných figurek. "Napadlo nás, že v rámci výročí vytvoříme něco netradičního a tak jsme se pustili do betlému,“ usmíval se tehdy Kunc, který během ukázek svého umění vytvořil slona, velblouda, Tři krále, Marii i Ježíška v jesličkách.

Teď došlo na samotnou instalaci betléma a k vidění je v podloubí domažlického náměstí, konkrétně v jedné z výloh obchodu Centrum móda.

"Instalace trvala zhruba tři hodiny. Nechali jsme ji až na večerní hodiny, kdy se už na náměstí nepohybuje příliš lidí. Betlém je osvícený a k vidění bude minimálně do Tří králů,“ uvedl Michal Karolyi z Městského kulturního střediska v Domažlicích.

FOTO: MKS Domažlice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT