Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Kdy a jak začít učit děti na in-linech?

29.04.2011 9:33

V módě nejen mezi mládeží jsou teď in-line brusle. Kdy je vhodné začít dítko učit? Jak a kde se nejlépe naučí? QAP se vydal za těmi nejpovolanějšími, instruktory bruslení ze školy inlinetalent, kde jsme zjistili i jaké je bruslařské desatero.

qap 002

Mnoho rodičů váhá, kdy a jak naučit ratolest jezdit na moderních in-linech. QAP se proto vydal za těmi, kteří se tímto zabývají. Kdy, kde a jak správně začít jezdit jsme zjišťovali u provozovatele bruslařské školy Inlinetalent ČR Tomáše Herouta.

V současné době trvá inlineový boom. Čím dál více lidí touží jezdit na kolečkových bruslích a také naučit jezdit své děti. Proto jsme se rozhodli oslovit povolané. Společnost Inlinetalent ČR provozuje po několika městech republiky kurzy a příměstské tábory pro děti i dospělé a učí hlavně právě jízdu na in-linech. Dokonce vedou i oddíl rychlobruslení. Zjistili jsme také, že i bruslaři mají podobná pravidla, jako existuje lyžařské desatero.

"Hlavní zásadou je být ohleduplný. Dál je důležité uznat, na co mám, nepřeceňovat svoje síly," vysvětluje zásadní pravidla provozovatel Inlinetalent ČR Tomáš Herout. "Další velmi důležité je nechovat se na dráze agresivně tzn nepředjíždět agresivně, neohrožovat svou jízdou ostatní. Když už předjíždím, tak jako na kole, z pravé strany." Podle Tomáše Herouta je nejdůležitější komunikace mezi všemi bruslaři na dráze. "Upozornit na případné nebezpečí, na to, že budu předjíždět, případně na překážku na dráze," myslí si Herout s tím, že pokud nemůžete zabrzdit, nestyďte se vjet do trávy. "Tím minimalizujete ohrožení sebe i ostatních." Nejdůležitější jsou ale bezpečnostní pomůcky jako helma, která může být cyklistická, a chrániče končetin. "Můžu být sebelepší bruslař a někdo do mě narazí, spadnu, vyrazím si dech, zlomím ruku nebo se praštím do hlavy."

Bruslení dětí

Ratolest se může postavit na brusle v podstatě od tří let, je to individuální. "Jsou děti, které se bruslit naučí ve třech letech, a jsou takové, které mají problém ještě v šesti letech," říká zkušený instruktor Herout. "Ale ze zkušenosti víme, že je to v průměru 5 let." Samozřejmě, že když přivedete do školičky dítko mladší a bude šikovné, nevyhodí vás. "Každý je jiný, my ale naučíme bruslit i hrábě," směje instruktor.

Co všechno je náplní kurzu bruslení na in-linech

Hlavní náplní jsou základy bruslení. "V praxi to znamená, že jsou to takové ty první krůčky, tedy, jak se rozjet a jet. Pak ale velkou část věnujeme bezpečnosti," objasnil Herout s tím, že bezpečnost není jen o přilbě a chráničích. "Tady jde hlavně o brždění. To je alfou i omegou jízdy na bruslích." Děti se v kurzu naučí ale třeba i ´techniku´padání. Jak nám názorně několik žáčků předvedlo, umí spadnout na kolena, na zadek i bezpečně vstát přes koleno aniž by si ublížili.

Lekce v Inlinetalentu mají ale i svou teoretickou část. "Děti se naučí například jak se chovat na stezce, jak předjíždět, že je nutné a samozřejmé používat helmu a chrániče. Potom se v praxi učí třeba i těžší věci jako otáčení nebo i freestylové prvky," vysvětluje Herout. Záleží to ale podle něj vždy na dětech a instruktorovi. "Někdo se prostě chce jen naučit jezdit a někdo chce víc."

Poslední částí lekcí je i rychlobruslení. Inlinetalent totiž provozuje i kroužek rychlobruslení. A vzhledem k tomu, že zájem stále o tuto disciplínu roste, například i díky Martině Sáblíkové, mají možnost se tomu konečně věnovat i plzeňské děti.

In-line bruslení letí, tak se nechte unést módním hitem. Vše potřebné o zatím asi jediné škole bruslení v Plzni najdete na jejích stránkách. Jezdí v Iceparku na Lochotíně a budou i v novém Škodalandu na Borech.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství