QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňská radnice dostane výtah! Celkově vyjde stavba na zhruba 18 milionů

19.12.2016 10:01

Po několika neúspěšných pokusech sehnat stavitele pro výstavbu výtahu v historické budově plzeňské radnice se přece jen zadařilo. Výtah se začne budovat na začátku příštího roku.

radnice plzen_foto QAP

Plzeňská radnice bude díky stavbě za zhruba 18 milionů konečně bezbariérová. Ve výběrovém řízení na zhotovitele vyhrála firma Metrostav. Stavba začne hned v úvodu ledna příštího roku. Firma bude mít na realizaci deset měsíců. Na projekt se podařilo získat dotaci, a to víc jak 8 a půl milionu z Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.

"Jsem rád, že se nám konečně povedlo zajistit dodavatele. Úprava objektu radnice bude probíhat za plného provozu, což si vyžádá omezení a trpělivost zaměstnanců i návštěvníků radnice. Kromě vestavby výtahu budou vybudovány bezbariérové toalety v jednotlivých patrech, díky tomu zajistíme plně provoz radničního areálu a jeho sociálního zázemí handicapovaným občanům,“ říká primátor Martin Zrzavecký. Radnice je jednou z posledních městských budov, která ještě není bezbariérová.

O stavbu na radnici příliš mnoho firem nemělo zájem. Dodavatele se podařilo najít až při třetím vypsání zakázky. "Museli jsme upravit podmínky, změna oproti předešlé zadávací dokumentaci spočívala v prodloužení doby realizace z pěti na deset měsíců ode dne podpisu smlouvy o dílo,“ přiblížil technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Firma převezme staveniště ve středu 21. prosince. "Stavba bude zahájena začátkem ledna 2017, a to přípravnými pracemi, které spočívají v pořízení pasportizací, provádění sond, demontáže zařizovacích předmětů a vybudování sádrokartonových dělících stěn pro oddělení stavby od vnitřních prostor radnice,“ doplnil Pavel Grisník, vedoucí Odboru investic Magistrátu města Plzně.

Výtah bude vybudován v zadním traktu domu, který je ohraničen dvorní obvodovou zdí a protilehlou rovnoběžnou středovou nosnou zdí. Před samotnou stavbou se bude muset přesunout současné sociální zařízení. Výtah každopádně na první pohled lidé z ulice ani po dokončení neuvidí. "Povede od suterénu, lidé by do něj nastupovali z průjezdu do dvora. Do podkroví na úrovni třetího patra, tedy v místě radničního sněmovního sálu, bude výtahová šachta již nad úrovní střech Císařského domu. Z náměstí ale viditelná nebude, pouze z vyhlídkové plošiny věže," dodává mluvčí města Eva Barborková.

Přímo samotný výtah vyjde na zhruba 2 a půl milionu. V rámci stavby ale dojde na další úpravy. vybudováno bude nové sociální zařízení, nákladné budou i bourací práce a finance si vyžádají i restaurátorské práce.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT