Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Před námi je prudká změna počasí. Dorazí sníh a déšť

08.05.2020 16:30

V neděli vyšplhají teploty v Plzeňském kraji až na 24 stupňů. V pondělí už bude všechno jinak. Prudce se ochladí a k tomu se přidá déšť, ve vyšších polohách má sněžit! Hrozí lámání větví a náledí.

FOTO_QAP_CZ (7)

Sobota 9. května přinese podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) teploty 20 až 23 stupňů, na horách 16 až 19 stupňů. Odpoledne a večer sprchne, od jihozápadu čekají meteorologové  přeháňky, ojediněle bouřky.

"Příliv teplého vzduchu od jihozápadu ukončí výrazná studená fronta, která bude během pondělí přecházet přes naše území k jihovýchodu,“ uvádí ČHMÚ.

V neděli nás čeká v Plzeňském kraji oblačno až skoro zataženo, ráno a dopoledne jen místy, odpoledne postupně na většině území přeháňky, občasný déšť a místy i bouřky. Nejnižší noční teploty 10 až 7 °C, nejvyšší denní 21 až 24 °C. Zpočátku slabý, během dne postupně mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s, se bude večer měnit na severovýchodní. V bouřkách může vítr přechodně zesilovat.

V pondělí bychom neměli zapomenout na teplé oblečení a deštníky. "Zataženo, na většině území déšť, který bude odpoledne přecházet nejdříve na horách nad 1000 m, k večeru postupně i v polohách nad 700 m, ve sněžení. Nejnižší noční teploty 11 až 8 °C, budou současně i nejvyšší denní. Během dne výraznější ochlazování, odpoledne teploty jen kolem 6 °C. Čerstvý severní až severovýchodní vítr 4 až 8 m/s místy s nárazy kolem 15 m/s (tj. kolem 55 km/h),“ informuje ČHMÚ.

"Mokrý a těžký sníh v kombinaci s větrem může způsobovat lámání větví a komplikace zejména v energetice!“ varují meteorologové.

V úterý už by se mohlo začít oteplovat, v noci ale musíme počítat s mrazíky. "Zpočátku zvětšená oblačnost a místy, zejména na jihovýchodě doznívající občasný déšť, v polohách nad 400 m srážky smíšené nebo sněhové. Během dopoledne ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Odpoledne většinou polojasno. Nejnižší noční teploty +2 až -1 °C, nejvyšší denní 10 až 13 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 6 m/s, bude během dne slábnout,“ sděluje ČHMÚ.

"Na horách nad 800 m v ranních hodinách nová sněhová pokrývka 1-5 cm, na hřebenech Šumavy až kolem 10 cm. Na horách navíc místy zmrazky a náledí!“ upozorňují dále meteorologové.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství