Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jak se umístily aleje z Plzeňského kraje v anketě Alej roku?

05.02.2024 10:56

Do letošního ročníku ankety Alej roku nominovali lidé 83 alejí a stromořadí z 13 krajů v České republice. Lidé poslali alejím celkem 9782 hlasů. Jak dopadly nominované aleje z Plzeňského kraje?

Alej k Pozorce 1
Alej k Pozorce 1Alej k Vavřinečku v DomažlicíchBřezová alej ke kostelu sv. Maří MagdalényAlej k minerálnímu prameni (Dlouhá alej)Třešňová alej v ChudenicíchTopolová alej údolím ÚslavyAlej k Pozorce

Královnou alejí za celou Českou republiku, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji. Na druhém místě se umístila Dvořákova stezka ze Středočeského kraje mezi Nelahozevsí a Kralupy nad Vltavou. Pomyslná bronzová medaile za třetí místo míří do Třešňové aleje u Nového Malína v Olomouckém kraji.

Do top trojky se žádná nominovaná alej z Plzeňského kraje nedostala, ale krásné celkově čtvrté místo obsadila alej v Tachově.

„Čtvrté místo patří Aleji k minerálnímu prameni (Dlouhá alej) v Tachově (Plzeňský kraj). Lipovou alej nechal vysázet už v letech 1790 - 1791 hrabě Josef Mikuláš Windischgrätz a dnes je chráněná jako památná,“ uvedli organizátoři soutěže.

Pořadí alejí v Plzeňském kraji:

1. Alej k minerálnímu prameni (Dlouhá alej) – Tachovcelkově 4. místo

2. Třešňová alej v Chudenicích – celkově 15. místo

3. Alej k Pozorce – celkově 28. místo

4. Březová alej ke kostelu sv. Maří Magdalény – u Velhartic - celkově 31. místo

5. Topolová alej údolím Úslavy – Plzeň – celkově 42. místo

6. Alej k Vavřinečku v Domažlicích – celkově 47. místo

Cílem ankety Alej roku je zvýšit zájem o aleje, které patří ke zdravé a fungující krajině. Anketa vyzdvihuje význam vzrostlých stromů, které jsou důležitou součástí našeho prostředí.

„Stromy lemující naše krajské silnice zpříjemňují cestování a jsou součástí živé sítě v krajině. Historická stromořadí udržují paměť krajiny. Jsou zároveň tím nejcennějším, čím stromy mohou být, biotopy pro stovky živočichů. Stromořadí, která jen těžce hledají místo k životu, jsou ta městská. Naštěstí za mnohá z nich bojují lidé, pro které jsou ulice místem k životu,“ říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy Marcela Klemensová.

Vítězné aleje si můžete prohlédnout na webových stránkách ankety ZDE.

Foto Alejroku.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství