QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Rychlejší vlaky a nová zastávka! Železniční dopravu v Plzni čekají změny

05.03.2020 12:45

Správa železnic bude pokračovat v přestavbě plzeňského železničního uzlu. Chystá rekonstrukci úseku mezi lobezskou částí hlavního nádraží a stanicí v Koterově. Cestujícím začne sloužit nová zastávka Slovany.

QAP foto

Správa železnic v těchto dnech vyhlásila veřejnou zakázku na rekonstrukci téměř čtyřkilometrového úseku mezi lobezskou částí plzeňského hlavního nádraží a stanicí v Koterově, která po skončení prací přestane sloužit osobní dopravě. Nahradí ji nově vybudovaná zastávka Plzeň-Slovany. Rychlost vlaků se zvýší z dnešních 100 na 120 km/h.   

Stavba naváže na už dokončenou rekonstrukci kolejiště ve stanici Plzeň hlavní nádraží ve směru na Prahu. "Přestavbou projde nejen úsek ve směru na České Budějovice, ale také stanice Plzeň-Koterov. Zde dojde k odstranění tří stávajících nástupišť a následné změně konfigurace kolejiště, které budou nově tvořit dvě hlavní a dvě předjízdné koleje,“ vysvětluje mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Cestující začnou využívat novou zastávku Plzeň-Slovany, která nabídne lepší návaznost na linky městské hromadné dopravy. Vzniknou zde dvě nástupiště v délce 120 metrů. Přístup k vlakům bude bezbariérový. Železniční přechod mezi ulicemi U Seřadiště a Na Lipce nahradí bezbariérově přístupná lávka.

Náklady na tuto akci by neměly přesáhnout 2,22 miliardy korun.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24