QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň má mapu intenzity dopravy! Můžete se podívat, kde jsou kolony

24.07.2017 15:46

Město Plzeň zveřejnilo mapu intenzity dopravy, můžete v ní zjistit v hodinových intervalech zatížení jednotlivých plzeňských komunikací. Mapa ukazuje i uzavírky.

170724_Intenzita_dopravy

Mapa je přístupná široké veřejnosti, a to na webu https://intenzitadopravy.plzen.eu/. Novinka je dalším projektem, který spadá pod Smart City Plzeň.

„Tento nástroj má dvě roviny využití, data jsou užitečná odborníkům, kteří plánují zásadní dopravní stavby ve městě. Aplikace je schopna přesně vyobrazit, jak plánovaná uzavírka reálně zatíží okolní komunikace. Pokud se tedy již při plánování ukáže, že vliv na dopravu by byl neúnosný, například kvůli dalším uzavírkám v okolí, termín realizace projektu se může odsunout či jinak přizpůsobit,“ řekl technický náměstek primátora města Plzně Pavel Šindelář.

„Dopravní situaci je možné pozorovat hodinu po hodině, průjezdnost komunikace je označena barevně a očíslována stupni plynulosti 1 až 5. Do mapy se promítla data, která zohledňují uzavírky a omezení, maximální kapacitu komunikace, obydlenost jednotlivých částí Plzně, statistiky o pohybu vozidel a tak dále,“ uvedl Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně.

Samotný vývoj aplikace trval tři měsíce. „Nejtěžší bylo nalézt způsob, jak rozpohybovat klasický statický dopravní model města do hodinových intenzit a jak tato dopravní data poskytnout uživatelům online ve webové aplikaci,“ zhodnotil Karel Jedlička z Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni, která řešila technickou stránku výpočtu dopravních intenzit.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24