Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň už hledá vánoční strom! Můžete ho nabídnout

22.08.2023 11:42

I když ještě ani neskončily prázdniny, plzeňský magistrát už pomýšlí na Vánoce. Pro ty letošní už hledá vhodný strom, který bude stát na náměstí Republiky.

strom vanocni plzeen vyzdoba

Město Plzeň se obrací nejen na obyvatele Plzně, ale i celého regionu, s výzvou: „Nabídněte Plzni vánoční strom roku 2023.“ Výběr vánoční stromku skončí na přelomu září a října. Vzhledem k adventním trhům na náměstí Republiky se musí nainstalovat už v průběhu listopadu.

„Zářící strom stojící v sousedství katedrály sv. Bartoloměje je už mnoho let v Plzni symbolem adventního a vánočního času. A každý rok se také obracíme na obyvatele regionu s tím, zda by našemu městu darovali jehličnan, který jim už na jejich zahradě stíní či jinak překáží. My se postaráme o jeho pokácení a odvoz. A tento strom pak bude dělat radost mnoha Plzeňanům i návštěvníkům města,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Jaké jsou vhodné stromy vysvětluje náměstek primátora. „Vhodný je především smrk, jedle nebo douglaska o výšce zhruba mezi třinácti až patnácti metry pravidelného kuželovitého tvaru s neprosychajícími větvemi. Důležité také je, aby ke stromu byl přístup pro jeřáb a nákladní auto, abychom mohli zajistit jeho bezpečné pokácení a odvoz na náměstí Republiky,“ dodal náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar, do jehož kompetence spadá také Správa veřejného statku města Plzně.

Ne každý strom je vhodný, i po poražení se může objevit problém.  „I po poražení bude nutné prozkoumat, zda není poškozený nebo napadený hnilobou. Výběr stromu musí posoudit také technici z veřejného osvětlení, aby rozhodli, zda strom splňuje parametry pro umístění vánočních světel a ozdob,“ doplnil Aleš Tolar.

Nabídku s uvedením adresy pozemku a kontaktem na majitele, případně i s fotografiemi stromu a pozemku, je možné zasílat na Správu veřejného statku města Plzně, Klatovská 10-12, Plzeň, 301 00, nebo na mailovou adresu svsinfo@plzen.eu.

 

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT