Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Meteorologové pro část Plzeňského kraje prodloužili povodňovou výstrahu

03.06.2024 13:00

I v pondělí 3. června nás čekají bouřky s možnými velkými úhrny srážek, případně s menšími kroupami nebo jejich nánosy, varují meteorologové.

Radbuza Plzen město_Naplavka _pondělí 03_06_2024_ráno (1)

„Počasí u nás ovlivňuje výšková tlaková níže postupující ze severní Itálie k severovýchodu. Od západu se k nám při zemi rozšiřuje výběžek vyššího tlaku vzduchu. Už před polednem začala vznikat první bouřková jádra - na linii od Novohradských hor po Ostravu a dále do Polska. Postupují pomalu k západu, ale předpokládáme, že přibližně severozápadní část Čech bude silnějších bouřek ušetřena,“ uvádí aktuálně Český hydrometeorologický ústav.

Bouřková činnost by měla vydržet až do večera. „Bouřky budou doprovázet úhrny srážek až kolem 40 mm za krátký čas, v případě přechodu více bouřek přes jedno místo i více, mohou se objevit i malé kroupy nebo jejich nánosy,“ říkají meteorologové.

Na tocích odvodňujících Šumavu a Český les mohou být opět překročeny stupně povodňové aktivity (1. a 2. SPA). Na horním toku Radbuzy stále nelze vyloučit přechodné překročení 3. SPA.

Situace se zhoršila v pondělí dopoledne také na Radbuze na Plzeňsku. Pokud Radbuza ve Lhotě vystoupá na třetí povodňový stupeň, hrozí zatopení chatové oblasti ve Lhotě a Liticích. Psali jsme detailně ZDE.

AKTUÁLIZOVANÉ VÝSTRAHY:

Výstraha před jevem s vysokou pravděpodobností výskytu: Povodňové ohrožení

Platnost: od 3.6.2024 10:58 do 4.6.2024 12:00

Pro: Plzeňský kraj (Domažlice, Horšovský Týn, Stod)

„Na Radbuze a přítocích bude přetrvávat 3. SPA. Vzhledem k vysoké nasycenosti území a očekávanému výskytu přívalových srážek může docházet k lokálnímu zatopení nebo se může vyskytnout i přívalová povodeň,“ upřesnili meteorologové.

Výstraha před jevem s vysokou pravděpodobností výskytu: Povodňová pohotovost

Platnost: od 3.6.2024 10:58 do 4.6.2024 12:00

Pro: Plzeňský kraj (Blovice, Klatovy, Nepomuk, Plzeň, Přeštice)

„Na Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích lze v pondělí očekávat překročení 2.SPA. Vzhledem k vysoké nasycenosti území a očekávanému výskytu přívalových srážek může docházet k lokálnímu zatopení nebo se může vyskytnout i přívalová povodeň," uvedli meteorologové.

Výstraha před jevem s vysokou pravděpodobností výskytu: Povodňová bdělost

Platnost: od 3.6.2024 10:58 do 5.6.2024 12:00

Pro: Plzeňský kraj (Kralovice, Rokycany)

Aktuální výstrahy ČHMÚ najdete ZDE.

Foto QAP Plzeň 3/6/2024

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství