Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Bolevák je pokosený a cerkárie nehrozí! Kvalita vody je dobrá i na Hracholuskách

06.06.2014 8:02

Velký bolevecký rybník už láká ke koupání a dobrou zprávou je, že před tropickými dny je pokosený a kvalita vody je mnohem lepší než v loňském roce. Velmi dobře jsou na tom i Hracholusky.

Bolevák

Tropické počasí už míří do regionu a hygienici mají dobré zprávy. Kvalita vodyi na přírodních koupalištích je velmi dobrá. Hodně dobře je na tom i Velký bolevecký rybník v Plzni, který v loňském roce postihla "cerkáriová epidemie". V současné době má za sebou kosení a letošní situace je prý nesrovnatelně lepší.

Klasické letní počasí, vysoké teploty a také slunečná obloha. To všechno čeká v nadcházejících dnech region a koupališti i bazény budou praskat ve švech. Dobrou zprávou tak je, že kvalita vody je i na přírodních koupalištích velmi dobrá.

Na Hracholuskách provedli hygienici měření dokonce v tomto týdnu a oblast na Radosti vyšla z testů parádně. Podobně je na tom také hráz Hracholusek.

V plzni má momentálně zhoršenou kvalitu jen Košutecké jezírko. Naopak v pohodě se vykoupete na Kamenném rybníku, Šídlováku i na Seneckém rybníku. Pokud jde o Velký bolevecký rybník, tak tam je situace v letošním roce naprosto odlišná od loňského roku." Kvalita vody je výborná, bakteriologicky se dokonce blíží limitům pro vodu pitnou. Mírně se nám v těchto dnech snížila průhlednost vody na cca 2 m. Je to tím, že se od pondělka do čtvrtka intenzivně kosilo. Tím se uvolnila část kalu, který byl zachycen na vodní vegetaci (rostliny jsou "zaprášené", jak vychytávají z vody drobné částečky). Tento jemný zákal se ale brzy zase usadí a průhlednost se opět zvýší. Hlavně že je pokoseno: volné jsou všechny koupací lokality, jachtaři by měli mít volnou celou plochu rybníka kromě mělkých částí vzadu u kempu," informuje hydrobiolog Jindřich Duras na facebooku Boleváku.

Cerkárie na Boleváku zatím příliš nehrozí. Měření neprokázala žádné podobné parazity...

Po loňské epidemii cerkáriové dermatitidy, bychom letos měli být zatím naprosto v klidu. "Parazitologové sice zkoumají intenzivně, ale zatím nic, co by šlo na lidi, nezjistili. Ránu jsme teď cerkáriím zasadili také odstraňováním potenciálně nakažených vodních plžů se sklízenou vegetací. Letošní situace je tedy nesrovnatelně lepší než vloni touhle dobou," komentuje situaci Jindřich Duras. 

Aktualizované informace ohledně Boleváku zveřejňuje hydrobiolog na facebookových stránkách Boleveckých rybníků.

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství