Silvestr se na Špičáku i letos oslaví sjezdem s pochodněmi

29.12.2018 11:03

Oslavy konce roku v areálu na šumavském Špičáku budou i v letošním roce ve znamení sjezdu černé sjezdovky s pochodněmi. Kam až sahá tradice oblíbené akce?

DSC_7087

Na Silvestra pořádá místní horská služba ve spolupráci se Ski&Bike Špičák rozloučení se starým rokem a přivítání nového. Noční zdolání nejprudší české sjezdovky Šance s pochodněmi v rukou slaví v letošním roce slaví už 44. ročník a mělo by se stejně jako loni povést na lyžích.

Program začíná už v 17 hodin. Pod dojezdem nejvíce strmého svahu Šance se sejdou lyžaři i další návštěvníci hor. Každoročně se účast pohybuje kolem patnácti stovek lidí. Samotný sjezd s pochodněmi začíná okolo 17:30. Připraveno je občerstvení, rozdělaný oheň, hudební produkce a večerem provází moderátor. Silvestrovský večer na špičácké sjezdovce pak jako vždy zakončí velký ohňostroj.

Na trati jediné černé sjezdovky areálu Ski&Bike Špičák se v současné podobě koná od Silvestra roku 1972. Dvakrát byl kvůli nedostatku sněhu úplně zrušen. V roce 2006, kdy řádil orkán Kyrill, pak sešli jeho účastníci sjezdovku na botách. Stejně tak v letech 2015 a 2016. Původ této tradice ale sahá už do roku 1948. V roce 1951 musela být kvůli vymezení tehdejšího hraničního pásma přerušena a obnovena byla znovu v zimě 1957. Tehdy se ale sjížděly jiné sjezdovky i úseky. 

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24