Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Bude referendum proti OC Corso?

06.08.2012 19:15

V pondělí 6. srpna odpůrci nákupního centra OC Corso podali na magistrát žádost o vyhlášení referenda. Co se stane pak, pokud se obchoďák nezačne stavět? Bude v centru Plzně prašná plocha nebo jen jiný obchoďák?

P8065723
P8065726P8065722P8065723P8065724P8065725

Žádost na vyhlášení referenda proti výstavbě OC Corso tak, jak je v plánu, budou mít brzy na stole zastupitelé Plzně. Odpůrci nákupního centra v pondělí 6. srpna odevzdali potřebnou dokumentaci včetně potřebného počtu podpisů na magistrát. Co bude dál? Co bude, když referendum zastaví výstavbu Corsa?

"Návrh na vyhlášení místního referenda podepsalo 14.768 občanů města Plzně, což je o téměř 1.300 podpisů více, než je zákonem stanovené minimum," sdělil za přípravný výbor Martin Marek s tím, že počítají s neplatností některých podpisů. Proto ta rezerva. Referendum navrhl přípravný výbor na říjen tedy termín krajských voleb. Městu to totiž uspoří peníze, když vyhlásí volby i referendumm najednou. Navíc přijde víc lidí než k samostatnému referendu.

"Dle zákonem stanoveného postupu nyní úředníci města návrh zkontrolují, a pokud bude v pořádku, předají jej zastupitelstvu, které by mělo o vyhlášení referenda hlasovat na své schůzi v září," vysvětluje Martin Marek. Pokud by měla žádost nedostatky a nebo by chyběly podpisy na potřebných 13 480, musí úředníci výbor upozornit a vrátit jim žádost do 15 dnů. Ti si pak musí chybějící podpisy sehnat. Nejbližší zastupitelstvo zasedne 6. září a tam se rozhodne.

Co dál?

K referendu se musí vyjádřit minimálě 35% občanů. Pokud se vyjádří proti výstavbě současného návrhu nákupního centra, má město problém. Musí začít vyjednávat s investorem Amadeus Real. A řekneme-li to jednoduše, zastupitelé města musí investora dotlačit ke zcela jinému řešení než je to současné.

Na co se bude referendum ptát?

1. Souhlasíte s tím, aby město Plzeň bezodkladně podniklo veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě obchodního zařízení na místě Domu kultury Inwest? ANO/NE
2. Souhlasíte s tím, aby Zastupitelstvo města Plzně bezodkladně schválilo změnu územního plánu pro území ohraničené ulicemi Americká, Denisovo nábřeží, Pražská a Sirková na plochu urbanistické zeleně? ANO/NE

Plzeňané mají dost nákupních center!

Mezi lidmi chodila často Barbora Ottová z přípravného výboru. Sama prostála více než 100 hodin na podpisových akcích. "Lidé tu nechtějí další obří nákupní centrum. Stěžovali si také, že nedostávají kompletní informace," říká Ottová. Podle ní mají lidé pocit, že nákupních center je v Plzni dost. "Tenhle názor jsme slýchali denně. A od všech věkových skupin. A dokonce s tím souhlasili i lidé, kteří jen městem projížděli. Ptali se, co se stalo s kulturákem a co místo něj postavíme," dopňuje Ottová.

Co bude po referendu?

Jak to bude vypadat, pokud si Plzeňané zastaví další nákupní centrum? Nebudeme se v centru města dívat na oplocenou prašnou vzpomínku na kdysi slavný kulturní stánek?

"Jde hlavně o to, aby vznikl prostor řešit celou situaci. Město se neustále opírá o to, že není čas něco řešit," vysvětluje Barbora Ottová podstatu referenda. "Ten čas byl, ale město ho promrhalo."

Investor, pokud nebude moci stavět, musí stavbu zabezpečit proti prašnosti a tak, aby se nikomu ic nestalo. Pak už bude vše záležet podle Ottové na městě. "Může to být velmi rychlé. Vyhlásí se architektonická soutěž, to nemusí trvat dlouho. Nemusí to být na dlouhé roky," konstatovala Ottová. Podle ní to v budoucnu nemusí být nákupí centrum. Jde o to, aby se řešil prostor koncepčně a hlavně je nutné řešit situaci i z pohledu dopravy. "Zhoršení dopravy se lidé velmi bojí," doplnila členka přípravného výboru.

Závěrem? Co by bylo, kdyby....

Pokud město vyhlásí referendum ve správný čas, aby lidé vůbec přišli, a pokud přijde potřebný počet občanů, kteří budou proti výstavbě OC Corso, máme před sebou ještě nějaký čas koukání na oplocené strašidlo se sutinami Inwestu. A pak se bude jednat a jednat, Amadeus Real s městem a to může být opravdu na dlouho. Otázkou zůstává, zda to bude k něčemu. Najde si někdo někde skulinku v zákoně a stejně si bohatý inwestor prosadí svou? Nebylo by obří nákupní centrum lepší než prašná plocha?

Jisté je, že mnozí Plzeňané se bojí o práci. Mnozí mají hluboko do kapsy. Mnozí tak nemají zájem o další pohlcovače peněz. Mnozí Plzeňané podnikají v centru města a velké nákupní centrum je zničí. Na druhé straně stojí bohatý investor. Jak dopadne bitva? Jsme přece v Čechách, takže jistě překvapivě!

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT