Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

VÝSTRAHA: Západ Čech mohou zasáhnout silné bouřky, není vyloučeno ani tornádo

21.05.2024 16:50

V oblastech zasažených výraznějšími srážkovými úhrny může docházet k rozvodnění menších toků a lokálnímu zatopení. Výstraha platí do středeční jedné hodiny ranní.

bouřka 2

Bouřky budou nebezpečné zejména přívalovými srážkami, kdy může za krátkou dobu napršet 30 mm srážek, v opakovaných bouřkách to může být ojediněle i přes 50 mm.

Obyvatelé Čech mohou zažít i tornádo. "Navíc je dnes ve spodních vrstvách troposféry poměrně dynamické prostředí a spodní základna oblačnosti bude lokálně nízko. To může nahrávat tvorbě případných větrných vírů, jako např. tromba nebo tornádo. I přesto, že jsou podmínky pro tyto jevy modelově příznivé, je pravděpodobnost vzniku velmi malá a nelze je dopředu blíže lokalizovat," uvedli meteorologové.

Lokálně se může vyskytnout přívalový déšť se zatopením podchodů, podjezdů, sklepů a níže položených míst a rozvodnění malých toků.

Nebezpečí mohou představovat i menší kroupy a blesky. "Je třeba dbát na bezpečnost především s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími předměty, hlavně větvemi. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně," dodali meteorologové.

Foto Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT