Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

22.05.2024 20:15

Osobní auto se střetlo s cyklistou v centru Klatov

Záchranná služba transportovala cyklistu do nemocnice se středně těžkým zraněním

Chystáte se ven? Pozor na klíšťata, jsou aktuálně velice aktivní

12.05.2024 8:12

Časté změny teplot a počasí nahrávají zvýšenému výskytu klíšťat. Aktuálně v Plzeňském kraji platí vysoké riziko výskytu klíšťat.

klíště pixabay

Nejlépe se klíšťatům daří v teplém a vlhkém prostředí, v listnatých a smíšených lesích, porostech křovin, na okraji vodních toků, v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách. 

“Klíšťata jsou nyní velice aktivní, jejich vývojová křivka zpravidla vrcholí právě v květnu a tato situace přetrvává až do června. Aktuálně pro ně panují příznivé podmínky - není ani extrémní teplo ani sucho. Před cestou do přírody se proto určitě vyplatí použít repelent,” uvádí Český hydrometeorologický ústav.

Na většině území platí aktuálně v Plzeňském kraji Stupeň 4 = vysoké riziko. Odborníci v takovém případě radí nesedat a nelehat si v porostech, nevstupovat do křovin a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa, na okraji vodních toků a listnatého mlází. 

Po návratu z výletu je důležité se prohlédnout – a případného nevítaného návštěvníka hned odstranit.

Jak klíště vyndat?

Na to existuje několik metod, babských rad. Obecně však platí, že je potřeba odstranit klíště celé. Prvním krokem by měla být desinfekce místa. Poté přichází na řadu pinzeta. Klíště je potřeba pomalým pohybem, vytočením, nebo vyvikláním vyndat. Ránu poté znovu vydesinfikovat. Místo si ještě pár dní kontrolujte.

Foto ilustrační Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT