QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Sledovaný čáp Kryštof je doma, přiletěl z afrického Maroka - FOTKY

14.04.2021 9:39

Záchranná stanice živočichů Plzeň sleduje čápa, který pravidelně přilétá ze zimoviště do Plzeňského kraje. Je sledovaný vysílačkou, dostal jméno Kryštof a v současné době už je zase zpátky doma.

krystof
krystofkrysto5krystof 3krystopf4krystof 1

Čápa, kterému jsou už tři roky, sledují ochranáři satelitní vysílačkou od loňského roku. Teď zmapovali i jeho cestu z Afriky do Plzeňského kraje. "V neděli 4. 4. 2021 se konečně „odlepil“ z  Maroka, překonal Gibraltar a přeletěl z Afriky do Evropy. V následujících dnech se hlásil ze Španělska a Francie až dorazil do sousedního Německa," uvádí Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů.

Kryštof byl následně zachycen a vyfotografován 12. dubna v Německu. "Němečtí kolegové poslali do naší kroužkovací stanice jak jeho fotografie, tak číslo odečítacího kroužku, podle kterého byl čáp jasně identifikován," dodal Makoň s tím, že se 13. dubna byl Kryštof na cestě do Polžic nedaleko Horšovského Týna na Domažlicku.

"Zde na lampě veřejného osvětlení od loňského roku evidujeme nové hnízdo čápů bílých obsazených celým párem s mláďaty, přičemž loni, v červnu 2020, jsme na hnízdě kroužkovali celkem tři čápata. Pokud je náš Kryštof nebo možná Kryšpína čáp hnízdící v Polžicích, tak je právě teď doma," říká Makoň a dodal: "Máme obrovskou radost a uvidíme, co bude dál. Nevylučuje se totiž varianta, že na hnízdě v Polžicích je už jiný pár, a tak by se musel náš čáp posunout někam jinam."
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24