QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Sledovaný čáp Kryštof není samec! Nakonec jde o samičku

20.04.2021 16:49

Určitě už jste slyšeli o Kryštofovi, čápovi, jehož cestu ze Senegalu na západ Čech sledovali ochranáři pomocí vysílačky. "Kryštof není Kryštof, ale Kryštofa," informují nyní ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.

3
356cap kasejovicecap2capi kasejovice1

"Od úterý 13. 4. 2021 s napětím sledujeme návrat našeho vysílačkou označeného čápa bílého Kryštofa, který se vrátil z afrického Senegalu na hnízdo do Polžic," říká Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.

Kryštof dorazil z afrického Senegalu do Polžic k Horšovskému Týnu. "V Polžicích u Horšovského Týna však už hnízdo obhajoval lichý samec a s tím, že Kryštof, u kterého se nakonec ukázalo, že není Kryštofem (samec), ale že jde spíše o Kryštofu (samici), až do včerejšího dne kolem hnízda pouze kroužil. Nedařilo se mu na hnízdo usednout, a tak nocoval vždy pouze v jeho těsné blízkosti," uvádí dále Karel Makoň.

V neděli 18. dubna pak vyfotografoval pan Vít Šoltys na hnízdě v Polžicích první páření čápů bílých. Jako samice zde byl zachycen právě Kryštof. "Takže závěrem z Polžic. Zatím to vypadá, že Kryštof je samice Kryštofa a že zahnízdila se samcem pro nás neznámým, nemá ornitologický kroužek. Navíc 18. dubna proběhlo první páření, a tak každým dnem by měla začít snášet a usednout na snůšku. Pokud vše dobře dopadne, tak se v Polžicích na hnízdě umístěném na veřejném osvětlení letos dočkáme mláďat a díky vysílačce, kterou má Kryštofa na zádech, budeme zase vědět o něco více, než jsme věděli doteď," uvádí dále Karel Makoň.

Ochranáři mají dobré zprávy i z Kasejovic. "Na loni velice pěkně zrekonstruovaném a sníženém komínu bývalé cihelny v Kasejovicích je hnízdo čápů bílých rovněž obsazeno hnízdícím párem. Na námi vyrobenou napodobeninu hnízda (hnízdní základ) čápi bílí okamžitě přistavěli a začali zde opět hnízdit. I v tomto případě máme radost a jsme rádi, že společná akce (majitel, odborná realizační firma, památkáři, ochrana přírody a čápi) nakonec došla ke společnému cíli a vydařila se," uvedl Makoň.

foto: Záchranná stanice živočichů Plzeň, Rudolfa Košanová, Vít Šoltys
 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24