Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Město Plzeň ocenilo své nejlepší učitele a zaměstnance škol

15.06.2023 12:08

V úterý 13. června se v obřadní síni plzeňské radnice konala slavnostní akce, při které vedení města Plzně ocenilo výjimečné pedagogy a zaměstnance svých základních a mateřských škol.

Foto2_ocenění

„Poslední čtyři roky jsou pro pedagogy, ředitele a ostatní zaměstnance škol velmi náročné. Nejprve jste bojovali s koronavirovou pandemií, poté i do vyučování vstoupila válka na Ukrajině, když do škol začalo přicházet velké množství dětí uprchlíků. Děkuji, že jste si i v takto nelehkých situacích dokázali poradit a vydržet ten extrémní nápor, a také bych vám chtěl popřát další úspěšné roky ve školství. Osobnosti jako vy totiž tento obor potřebuje,“ řekl Roman Zarzycký.

Laureáti si ceny převzali z rukou primátora města Plzně Romana Zarzyckého a náměstkyně pro oblast školství Lucie Kantorové. „Gratuluji všem oceněným a děkuji všem pedagogickým i nepedagogickým zaměstnancům našich základních a mateřských škol za jejich obětavou práci. Učitel může ovlivnit celý život dítěte, často pro něj bývá vzorem, a tak mě velmi těší, že na našich školách máme právě takové zaměstnance, ke kterým mohou děti vzhlížet,“ sdělila Lucie Kantorová.

Za školní rok 2022/2023 bylo ocenění předáno v následujících osmi kategorií:

Ocenění za celoživotní přínos školství – síň slávy získala Alena Držalová. Dlouhá léta působila jako ředitelka 63. MŠ a jako metodička pro ředitelky v rámci školského obvodu Plzeň 3. Aktivně podporovala spolupráci s Pedagogickou fakultou ZČU, umožňovala praxe studentů předškolní pedagogiky a rovněž byla oporou začínajícím učitelkám, kterým ochotně předávala své zkušenosti. Rovněž působila jako mentor začínajících ředitelek. Po ukončení své profesní dráhy zůstala školství věrná, stále pokračuje v lektorování rekvalifikačního kurzu Chůva pro děti. V loňském roce přijala roli koordinátora zvláštního zápisu – ukrajinských uprchlíků do mateřské školy, kdy pomáhala s umístěním těchto dětí v rámci školského obvodu Plzeň 3.

V kategorii Pedagog roku základní školy bylo uděleno ocenění učitelce Heleně Kociánové, která se věnuje vzdělávání žáků přes 38 let. Od roku 2000 je učitelkou českého jazyka a hudební výchovy na 25. základní škole. Její hodiny hudební výchovy jsou vždy inspirativní, je vzorem nejen pro mladé studenty – budoucí učitele, ale i pro své kolegy. U žáků dokáže vzbudit zájem o různé žánry, na škole několik let vedla pěvecký sbor, připravovala vystoupení školních akademií, vánočních koncertů apod. Mnoho let pravidelně a úspěšně připravuje žáky na přijímací zkoušky na střední školy z českého jazyka.

V kategorii Pedagog roku mateřské školy získala ocenění Lenka Křesťanová. V závěru tohoto školního roku ukončí své dlouholeté pedagogické a manažerské působení ve školství, v oblasti předškolního vzdělávání. Práci s předškolními dětmi se věnuje již od roku 1979. Během následujících let pracovala v několika mateřských školách, nejdelší část svého profesního života spojila s 80. mateřskou školou v Plzni, kde působila nejdříve jako učitelka a od roku 2007 pak na pozici ředitelky školy. Řadí se mezi pedagogy, pro které se stala práce posláním. Návrh na ocenění podala za kolektiv ředitelek MO Plzeň 2 ředitelka 89. MŠ Jiřina Solfronková.

V kategorii Provozní zaměstnanec roku obdržela cenu Jindřiška Váňová z Bolevecké ZŠ Plzeň, která se věnuje profesi mzdové účetní od roku 1986. Na Bolevecké základní škole Plzeň pracuje jako personalistka a mzdová účetní od roku 2008 dodnes. Od svého nástupu na tuto pracovní pozici se průběžně vzdělává, její odborné znalosti a ochota ji řadí mezi opory ve fungování školy.

V kategorii Mecenáš plzeňského školství získala ocenění Nadace The Kellner Family Foundation za peněžité dary v celkové výši 1 059 265 korun pro Benešovu ZŠ a MŠ na podporu vzdělávání a integraci ukrajinských žáků, Tyršovu ZŠ a MŠ na úhradu mzdových nákladů souvisejících se začleněním uprchlíků do vzdělávání a pro 10. ZŠ Plzeň na nákup vybavení pro pracovní činnosti. Ocenění převzala Lenka Marečková, projektová manažerka nadace.

V kategorii Mimořádný počin plzeňského školství bylo letos ocenění předáno čtyřem laureátům – koordinátorům školských spádových obvodů – za průběžnou nadstandardní práci při začleňování ukrajinských žáků do základních škol v rámci města Plzně:

  • zástupci ředitele 31. ZŠ Plzeň Zbyňku Rubášovi
  • řediteli 21. ZŠ Plzeň Martinu Prokopovi
  • ředitelce Benešovy ZŠ a MŠ Plzeň Ivetě Žižkové
  • ředitelce 28. ZŠ Plzeň Pavle Jedličkové

V kategorii Děkovný list bylo ocenění předáno řediteli a kolektivu zaměstnanců Bolevecké ZŠ Plzeň za zajištění a provoz adaptačních skupin pro děti uprchlíků z Ukrajiny ve věku od 5 do 15 let, jejichž cílem bylo podpořit adaptaci a socializaci ukrajinských dětí na české prostředí, a připravit děti na nástup do českých škol. Děkovný list byl rovněž předán ředitelce a kolektivu zaměstnanců Benešovy základní a mateřské školy, ředitelce a kolektivu zaměstnanců 24. MŠ Plzeň, ředitelce a kolektivu zaměstnanců 23. MŠ Plzeň, ředitelce a kolektivu zaměstnanců 17. MŠ Plzeň, a to za zajištění a provoz homogenních tříd pro děti uprchlíky z Ukrajiny.

Děkovný list rovněž převzala Jarmila Víšková z Bolevecké základní školy za výchovu několika generací dětí ve školní družině během dlouhých 50 let působení v oblasti školství a také Eva Zikmundová za vedení školní knihovny na 14. ZŠ Plzeň, která svojí úrovní přesahuje celoměstský rámec, a rovněž za organizaci projektů podporující rozvoj čtenářské gramotnosti žáků.

 

Foto MMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT