Lafeta vezoucí ostatky Václava Havla byla vyrobena v plzeňské Škodovce

21.12.2011 9:36

V roce 1921 byla vyrobena v plzeňské Škodovce lafeta, na které budou převáženy ostatky Václava Havla. Na lafetu musel být udělán speciální katafalk, tedy vyvýšené pietní místo, kam bude umístěna rakev.

lafeta

Lafeta, která poveze rakev s ostatky prezidenta Havla, byla vyrobena v roce 1921 v plzeňské Škodovce. Použita byla i v roce 1937 při pohřbu prezidenta T. G. Masaryka.

K lafetě bude zapřaženo šest černých vraníků z kladrubského hřebčína. Lafeta poveze rakev z Loretánského náměstí do Vladislavského sálu Pražského hradu.

Houfnice musela být pro obřad připravena, byl umístěn speciální katafalk pro umístění rakve. Celá houfnice váží 1,7 tuny.

FOTO: Lafeta při pohřbu T.G. Masaryka v roce 1937 - VHÚ Praha

"Houfnice je součástí sbírek Vojenského historického ústavu Praha. Jedná se o 10 cm lehkou polní houfnici vz. 14/19, která byla vyrobena v roce 1921. Výrobcem byly plzeňské Škodovy závody (Akc. spol. – dříve Škodovy závody v Plzni). Houfnice sloužila původně u 8. dělostřeleckého pluku v Opavě, během své služby ve dvacátých letech 20. století najezdila více než 5 000 km. Ve třicátých letech byla převedena do Zemské zbrojnice v Praze. Odtud byla vyzvednuta pro potřeby státního pohřbu Tomáše Garrigue Masaryka," informuje Vojenské historické muzeum Praha

Více na stránkách Vojenského historického muzea

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT