Velké drama se odehraje na jevišti Velkého divadla

10.12.2012 19:47

V sobotu 15. prosince představí Divadlo J. K. Tyla v premiéře Sestup Orfeův, drama odehrávající se v drsném prostředí puritánského amerického jihu.

divadlo jktyla

Stalo se již zvykem, že kalendářní rok v Divadle J. K. Tyla završuje prosincová premiéra činoherního souboru, který v předvánočním čase obvykle prezentuje některý z velkých titulů světové dramatiky. Letos představí Sestup Orfeův, drama odehrávající se v drsném prostředí puritánského amerického jihu, kde všechno nekonformní a osobité je předem odsouzeno k záhubě.

Hru Tennessee Williamse představí činohra Divadla J. K. Tyla v premiéře v sobotu 15. prosince ve Velkém divadle. Americký dramatik, prozaik a básník Tennessee Williams dodnes nepřestává fascinovat svou dramatickou pronikavostí, mimořádnou citlivostí a skutečnou lidskostí.

Režisérem hry se stal Jan Burian, který se v Plzni utká s moderní americkou klasikou již počtvrté. "Tato Williamsova hra je stále živá a podmanivá hlavně tím, že její postavy jsou schopny nalézat naději a bojovat o vlastní důstojnost i v té nejsložitější osobní situaci," říká Burian o hře.

"Hra skýtá mimořádně velkou dramatickou roli pro Andreu Černou, která – jak dokládá její nominace na Cenu Thálie - se stává jednou z nejvýraznějších představitelek složitých ženských postav," pokračuje Burian.

Partnerem Andrey Černé v roli tuláka Vala Xaviera bude Petr Konáš.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT