Auto CB ŠKODA nový SUPERB

V Plzni přibyly další kameny zmizelých, které připomínají oběti holocaustu - FOTKY

06.09.2020 17:45

Město Plzeň se letos již počtvrté připojilo k celoevropskému projektu k uctění obětí holocaustu instalací dalších 24 takzvaných kamenů zmizelých (Stolpersteine) na deseti místech ve městě.

DSC_0017
DSC_0001DSC_0017DSC_0043DSC_0023DSC_0046

V současné době je tak v Plzni před domy, v nichž tito lidé žili před násilným sestěhováním a deportací do koncentračních nebo vyhlazovacích táborů, umístěno již 57 pamětních kamenů. Mají přimět kolemjdoucí zastavit se a vzpomenout si na tyto oběti nacistického režimu.

„V letošním roce jsme uctili položením kamenů památku například Otty Eisenschimla, Hanuše Mühlsteina, kdy přítomna položení kamene byla jeho rodina z Německa, lékaře Maxe Wintersteina, rodiny Löwů, Bondyových, Naschauerových, Kohnových, Fischlových či Burgových. Většina těchto plzeňských občanů zahynula v Osvětimi, Terezíně a Izbici. Je velmi důležité na tyto strašlivé události šoa nezapomenout,“ řekl primátor města Martin Baxa.

Přímo z Plzně v transportech odjelo 2613 židovských mužů, žen a dětí. Konce války se dožilo jen 209 deportovaných plzeňských Židů.

FOTO: MMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství