Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Klatovech byla svolána pracovní skupina povodňové komise. Hasiči zasahují u vytopených sklepů - FOTKY

01.06.2024 13:12

Na části území Plzeňského kraje prší od ranních hodin. Nejvíce zásahů hlásí aktuálně hasiči na Klatovsku.

hasiči povodně_0624_HZSPK

“Za posledních 24 hodin pršelo na celém území ČR, nejvíce na Šumavě a v Pošumaví. Na Železnorudsku a Prášilsku to bylo i kolem 70 mm srážek, na což reagují zejména toky odvodňující Šumavu a Pošumaví. Právě zde a lokálně v Krušných horách je zároveň půda v největší míře na maximálním nasycení dle výpočtu z dnešního rána,” uvedl Český hydrometeorologický ústav.

V Klatovech byla dnes ráno svolána pracovní skupina povodňové komise. “V sobotu 1.6.2024 byla v ranních hodinách svolána pracovní skupina povodňové komise. Stav vody na Úhlavě v Tajanově dosáhl v 10:20 hod. 1. stupně povodňové aktivity a taktéž i Drnový potok u Kauflandu v 10:10 hod. Poldr na Mochtínském potoce je momentálně v normě. V Lubech u hřiště došlo opakovaně ke zvednutí stavidla na jezu a uzavření cyklostezky po sklopení zábradlí mostku KT-13,” uvedl Michael Nový z klatovské povodňové komise s tím, že jednotka SDH Luby odstraňuje naplaveniny od mostků a monitoruje nebezpečná místa. “V rámci ORP řešen 2. stupeň povodňové aktivity v Běšinech. Byl vyrozuměn zástupce ORP Přeštice.”

Hasiči zasahují nejvíce na Klatovsku, kde čerpají vodu ze zaplavených sklepů a odstraňují spadlé stromy.

Například v Nýrsku. “Operační středisko nás vyslalo na čerpání vody v našem městě Nýrsku (ul. Elišky Krásnohorské). Po příjezdu jsme zjistili, že se jedná o vytopený sklep rodinného domu. Voda se do sklepa valila z lesů a pole nad barákem. My jsme nasadili čerpadlo do sklepa a čerpali vodu. Potřebovali jsme vytvořit zátaras a odklonit vodu mimo barák. Na místě zásahu jsme provedli odklon vody. Pak se jednotka v 9:15 vrátila na základnu,” informovali o svém výjezdu hasiči Nýrsko na svém Facebooku.

 2. SPA dosáhla Křemelná, Stodůlky, dále pak Otava v Rejnštějně, Otava v Sušici, kde řeka stále stoupá a také Ostružná v obci Kolinec. 1. SPA je aktuálně hlášen na Úhlavě v obci Tajanov a na Úslavě v obci Prádlo. Řeky v Plzni hlásí normální setrvalý stav. Aktuálně můžete sledovat řeky ZDE

Foto FB Hasiči Nýrsko a HZSPK

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství