Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Plzeňská zoo láká na novou atrakci. Představuje život ve starém dubu

23.04.2019 21:12

V plzeňské zoo nově vznikla expozice pojatá jako naučná stezka do koruny stromu. Představuje společenstvo živočichů obývající mohutný dub.

Domek

Další ze staveb v rámci projektu nazvaného Po stopách člověka – jedeme dál, nově přibyla v plzeňské zoologické zahradě. Expozice je koncipována jako naučná stezka do koruny stromu, kde se návštěvníci seznamují se společenstvem živočichů obývajících dub.

"Jedná se o celodřevěnou stavbu založenou na betonových patkách. Sloupy ve spodní části dosahují úctyhodné výšky 6,5 metru. Konstrukce je vyrobena z akátového dřeva. Plocha domku je rozdělena na podestu, přístupovou rampu a lanovou cestu podél svahu. Za zmínku stojí i skutečnost, že svah, ve kterém je stavba umístěna má sklon 45 stupňů, což byl nelehký úkol, se kterým se musela montážní firma vypořádat,“ sděluje Radek Martinec, provozní náměstek ředitele zoo.

Jeden jediný strom, v tomto  případě starý mohutný košatý dub, je pro mnoho jiných rostlin a živočichů, včetně člověka světem ve světě.  "Uvnitř každého společenstva funguje velké množství vzájemných vztahů mezi organismy. Hravá forma za použití modelů hub, hmyzu a ptáků tyto vazby osvětlí dětem. Návštěvníci mohou poznávat hlasy deseti druhů ptáků a pozorovat jejich model v korunách protilehlých stromů. Autorem modelů je Lars Mandler, majitel preparačního ateliéru,“ dodává autor myšlenky expozice, botanický náměstek, Tomáš Peš.

Expozice za tři miliony korun se nachází ve svahu v dosud nikdy expozičně nevyužité části areálu mezi pavilonem Amazonie, skleníkem Mediterraneum  pod DinoParkem. Návštěvníci se zde dozvědí o druzích dubů, rostoucích v naší republice, o tom, že pro mnoho kultur šlo o posvátný strom i o tom, jak bylo jejich dřevo využíváno.

FOTO: Zoologická a botanická zahrada města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT