Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Speciální pořádková jednotka funguje v kraji už rok. Jaké má výsledky?

07.02.2024 8:25

Od 1. ledna 2023 na Krajském ředitelství policie Plzeňského kraje slouží necelá stovka policistů ve Speciální pořádkové jednotce. Jak jejich činnost za rok fungování shrnul policejní ředitel Petr Macháček?

SPJ_PČR

Speciální pořádková jednotka Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje zajišťuje už celý rok akceschopnost policistů 24 hodin každý den v týdnu, což je její hlavní výhodou oproti stávající krajské pořádkové jednotce. Na kontě během ročního fungování má téměř 50 tisíc úkonů.

Aktuálně je ve Speciální pořádkové jednotce 96 policistů. Během května, června by měla mít až 110 členů. Jednotka má 3 oddělení, každé z nich má 3 výkonná družstva a funguje v režimu 24/7.

„Speciální pořádková jednotka primárně zabezpečuje výkon prvosledových hlídek v počtu dvě až tři v rámci teritoria města Plzně,“ zmínil ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Petr Macháček.

Jednotka vznikla 1. ledna 2023 a za jeden rok fungování zaznamenala 49 703 úkonů. „Celkový počet úkonů policisté ze Speciální pořádkové jednotky vykonali za rok 2023, je třeba si uvědomit, že od prvního dne nefungovala s tím personálním stavem, který momentálně má. Stav byl postupně doplňován,“ připomíná policejní ředitel.

Jednotka v případě potřeby může na vyžádání spolupracovat i s ostatními kraji.

„Nejčastější nasazení Speciální pořádkové jednotky je v rámci klasického posílení výkonu služby. Jednotka je však nasazována i na riziková fotbalová a hokejová utkání, podílí se i na pátrání po pohřešovaných a hledaných osobách v rámci Plzeňského kraje. Jednotka je ale na vyžádání k dispozici i pro celou spádovou oblast západního cípu republiky,” uvedl Petr Macháček.

Ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje považuje jednotku za platného člena týmu.

„Výsledky hovoří za vše. Speciální pořádková jednotka je velmi platným členem, velmi platným týmem a prospěšným organizačním celkem v rámci plzeňského krajského ředitelství. Byl velmi dobrý počin ji vybudovat, do budoucna ji budeme dále rozvíjet,“ dodal Petr Macháček.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT