Historické autobusy budou k vidění v Předenicích

24.07.2014 19:50

V Předenicích oslaví v neděli 27. července stoleté výročí od zahájení autobusové dopravy z Plzně do obce. Při té příležitosti bude připraveny výstava autobusů a nákladních aut i jízdy historickým autobusem Škoda 706 RTO KAR.

Skoda 706 RTO

V neděli 27. července si v Předenicích přijdou na své milovníci autobusové dopravy a především pak historických autobusů. V čase od 9.00 do 17.00 hodin zde budou moci na návsi obdivovat autobusy a nákladní auta ze sbírek podnikového Muzea dopravní techniky ČSAD.

Veřejnost dostane možnost bezplatně se svézt do Štěnovic přes Čižice a zpět historickým autobusem Škoda 706 RTO KAR.

Akce se koná při příležitosti oslavy výročí sta let od zahájení autobusové dopravy do obce.

Trocha z historie:

První autobusová linka na území Česka byla zavedena v roce 1908 z Pardubic do Holic. O novinku se rychle začaly zajímat i obce a podnikatelé na Plzeňsku. Protože se neuskutečnily plány z roku 1905 na stavbu tramvajové tratě z Plzně do Štěnovic, obce soustředily pozornost na silniční dopravu. Uvažovaná autobusová linka, provozovaná na účet zúčastněných obcí, měla končit v Čižicích, ovšem aktivní zájem nedalekých Předenic vedl k jejímu prodloužení až tam.

Obec se zasadila o stavbu garáže pro první autobus, ale již krátce po zahájení provozu v roce 1914, bylo nutné přikoupit další autobus s vlekem. Propuknutí světové války však slibný rozvoj dopravy zastavilo, autobusy zrekvírovala armáda. Po jejím skončení obce opět pořídily dva vozy, roku 1922 převzala provoz linky tehdejší československá pošta a ve třicátých letech Československé státní dráhy. Od roku 1949 zajišťovala dopravu státní organizace ČSAD, po roce 1993 soukromý dopravce ČSAD autobusy Plzeň a.s. 

Současná linka Plzeň – Štěnovice – Předenice – Přeštice tvoří stále páteř dopravy v regionu.  

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT