Na obyčejný život jsem se strašně těšila, říká bývalá úspěšná plavkyně Ilona Kudrnáčová-Hlaváčková

20.01.2013 14:54

Plavkyně Ilona Kudrnáčová-Hlaváčková se po mateřské vrátila do práce. Plaveckou kariéru sice pověsila na hřebík, ale osud jí znovu přivál k vodě. Vede plaveckou školu v bazénu v Plzni na Lochotíně.

Ilona Hlaváčková
Ilona Hlaváčková Ilona Hlaváčková Ilona Hlaváčková

Ilona Kudrnáčová-Hlaváčková je jednou z nejlepších plavkyň české historie. 180 centimetrů vysoká znakařka má na kontě celou řadu velkých úspěchů. Pyšnit se může například titulem nejlepší česká plavkyně v letech 2001 a 2003, je držitelkou evropských rekordů na 50 a 100 metrů znak, získala dvě stříbrné medaile na mistrovství světa, je několikanásobnou mistryní Evropy. Vyhrála na Hrách dobré vůle v Brisbane, zlato si přivezla z Univerziády a to je pouze zlomek velkých úspěchů.

Kariéru úspěšné plavkyně už pověsila na hřebík, žije s manželem a synem v Plzni a před pár dny se vrátila po mateřské do práce. Shodou okolností se znovu vrací k vodě. Vede plaveckou školu v bazénu v Plzni na Lochotíně a jak o ní prozradil její šéf, Ilona je nejen vynikající plavkyně, ale hlavně vynikající člověk. Můžu potvrdit, že je to sympatická, úspěšná žena a starostlivá maminka, která nezkazí žádnou srandu. Ale ať vypráví o veleúspěšné kariéře nebo o nové práci, oči se jí stejně nejvíc rozzáří, když je řeč o téměř tříletém synovi Kubíkovi....

Ilono, žijete v Plzni, pracujete v Plzni, ale plzeňská rodačka nejste. Co vás tedy přivedlo právě do západočeské metropole?

Mužskej, šla jsem za srdcem (smích). Přistěhovala jsem se z Prahy, protože můj manžel (úspěšný plzeňský tenista Pavel Kudrnáč) je Plzeňák. Když pak přišla řeč na to, kde budeme žít, tak jsme se rozhodli zůstat v Plzni. Tady byly vlastně ty podmínky nejjednodušší, takže spíš z praktickýho hlediska.

Vy úspěšná plavkyně v Praze, manžel úspěšný tenista v Plzni, kde jste se vlastně seznámili?

To je na dlouho (smích). My jsme se seznámili na Univerziádě na Mallorce, to byla taková velká akce všech sportů dohromady. Pavel tuším vyhrál a já jsem tam tenkrát v podstatě nastartovala svou kariéru. To jsme se viděli poprvé. Pak univerzitní sport vyhlašuje vždy nejlepší sportovce za sezónu, tam jsme byli oba pozvaní a už přeskočila jiskra. Potom jsme to dali dohromady a po deseti letech se vzali.

ilona hlavackova11

Takže romantika....

Jo jo, navíc jsme se brali v Ráji, protože jsme si říkali, že pak už to bude jenom peklo (smích). Ale do Plzně jsem se nestěhovala hned. To jsem ještě trénovala v Praze, Pavel zase bydlel v Plzni, jezdil na turnaje. Já jsem vlastně do Plzně šla, až když jsem ukončila plaveckou kariéru. Pak jsme si teda řekli, že spolu začnem žít, že to zkusíme.

Mimochodem, když už jsme u toho, jaký je váš manžel plavec?

Lepší než já tenista. Já tenis teda vůbec, se mnou si Pavel nezahraje. Kdybych měla říct, kolikrát jsme spolu byli na kurtu nebo v bazénu, tak to spočítáme asi na jedné ruce.

A vaše plavecké začátky? Nevěřím, že jste se naučila plavat až v deseti letech, jak se  píše...

Je to tak, já jsem byla asi opravdu velkej extrém. Prošla jsem všema možnýma kurzama a nic. Ale fakt. Doma jsem našla mokrý vysvědčení, kde jsou tři úrovně a i ta nejnižší byla škrtnutá a bylo tam napsáno jeden metr (smích). Ve třetí třídě jsem opravdu ještě plavat neuměla. Ve čtvrté třídě šla moje kamarádka na plavecký kurz a protože jsme tenkrát spolu hodně kamarádily, šla jsem taky. Takže jsem se převlíkla za plavce, tam mě hodili do toho velkýho bazénu...

A najednou to šlo samo...

(smích). Dodnes si pamatuju na slova toho pána, co tam byl, jestli jsem v pořádku. Jako já jsem neměla přímo strach z vody, ale plavala jsem spíš pod vodou, než abych plavala na hladině. Je pravda, že to bylo v Jičíně, kde jsem se narodila a pak musela být nějaká rychlá akcelerace, takže asi po roce našim doporučili, že by to chtělo jít dál. A naše rodina se kvůli tomu přestěhovala do Liberce, protože jsem šla do sportovní třídy a naši mi nechtěli poslat na internát. Takže celá rodina po tom zoufalství, co jsem předváděla předtím, se stěhovala. Fakt klobouk dolů, skvělí rodiče.

Teď už ale rodiče rozhodují o budoucnosti svých dětí kolikrát ve třech, čtyřech letech, není to brzy?

To je právě ono. Je to docela sranda, protože teď je to týden, co jsem tady u plavecký školy v Plzni na Lochotíně a vidím ty rodiče čtyřletých dětí, kteří jsou vystresovaní, že jejich dítě ještě neumí plavat a že prostě musí za každou cenu. Nechápou, že by je k tomu neměli nutit a tlačit. Alespoň ne úplně extrémně.

Když mluvíte o plavání, není vám líto, že už je ta úspěšná kariéra minulost?

Ne. Musím říct, že jsem udělala tlustou čáru a že jsem se na ten obyčejný život hrozně těšila. Já už jsem závodů a hlavně toho tlaku být jakoby dobrá a tu hranici pořád stupňovat, měla dost. Ono to je hrozně těžký a já jsem to už těžce snášela, takže jsem se těšila, až z toho všeho odejdu. Je pravda, že teď s postupem času člověk vidí, jaký to bylo krásný a pohodový, ale v ten danej okamžik si to neuvědomí. Úplně ho straší jiný věci.

Takže když vidíte třeba mladou a úspěšnou plavkyni Simonu Baumrtovou, neříkáte si, takhle to taky kdysi bylo? 

Přesně. Řeknu si, takhle to taky jednou bylo a hrozně jí to přeju. Taky bych jí ráda řekla, ať si to teď fakt užije. Protože pak už na to nebude čas. Ale já toho rozhodnutí opravdu nelituju, protože pro mě je nejkrásnějším obdobím stejně mateřství.

Začaly tikat biologické hodiny?

Právě že ne. Já jsem opravdu nebyla ta, která si řekla, tak moje biologické hodiny tikají a jdem do toho. Já jsem spíš byla taková ustrašená a říkala jsem si ještě ne, ještě ne. A asi tím, jak jsem si na to počkala, jsem teď taková hysterická máti (smích), která teda na 150 procent žije jenom pro toho drobečka.

Vašemu synovi budou tři roky. Předpokládám, že už plave....

Fakt už plave, ale nenaučila jsem ho to já. Vody se nebojí, což jsem ráda. Samozřejmě mám tendence ukazovat, jak se plave, ale na druhou stranu mu to nechci otrávit, je ještě malej. Ale jednou jsme byli v bazénu s Kubíkem a tam byla větší holčička, hráli si spolu a ona mu ukazovala, jak se plave. A on najednou maminko, maminko, já umím plavat a on opravdu plaval. Uplaval třeba jenom metr, ale normálně popojel, kopal nožičkama. Takže přijde jedna malá holčička a maminka se může snažit jak chce.

A to maminka vede plaveckou školu v bazénu na Lochotíně...

To je pravda. Najednou se ozvali z bazénu, jestli bych nechtěla zkusit tady tu školu, protože už mi končí mateřská. Rozhodování bylo spíš o tom, jestli vůbec chci jít od Kubíka, než jakou práci přijmu. Jsem tady začátečník, přiznávám. O plavání sice hodně vím, ale jsem teď spíš zavalená papírama.

Ale určitě se udržujete v kondici a jíte zdravě..

Právě, že vůbec. Co se týká stravy, my jsme byli k takovému tomu zdravýmu životnímu stylu spíš donuceni kvůli malýmu, který musí držet speciální dietu, má totiž alergii na lepek. Jinak já jsem byla vždycky taková, že jsem se kuchyni vyhýbala spíš hódně obloukem. Nebo když už, tak rychlovka, protože mi ten čas na vaření přišel zbytečnej.

Vy už nechodíte plavat?
Ne ne, vůbec. Opravdu ne, nebyla jsem. Já nemůžu plavat, ono by to totiž bylo jenom horší a horší (smích). Párkrát jsem byla a to bylo šílený, myslela jsem, že vylezu a už se nehnu. Tak samozřejmě to chce cvik a trošku opakování a určitě by to pomohlo. Teď, jak jsem se dostala na bazén, tak mi to zase láká. Hlavně, když je prázdnej. Lidé zatím nejsou naučení sem chodit a to máme otevřeno pořád. Před porodem jsem párkrát byla, ale po porodu ne. Ráda si zahraju třeba squash, ten mi baví a taky beachvolejbal.

A jak to jde všechno skloubit dohromady, práce, dítě. Jak to zvládáte?
Kubík už začal chodit do školky. On je v pohodě, já to zvládám mnohem hůř než on. Pro mě ten čas s ním byl prostě nádherný. Já jsem opravdu taková ta psychiatrická matka, která malýho nechtěla půjčovat ani babičkám a děděčkům. Mě to s ním hrozně bavilo. Asi by to do mě před porodem nikdo neřekl, ale pro mě je čas s ním úžasnej. Hrozně mě mrzí, když nevidím, co dělá novýho jako první. Mě by ani nevadilo, když by ho někdo hlídal, ale chtěla bych ho vidět třeba, jak si hraje. Zatím teda strádám a říkám si, jestli jsem neudělala chybu.....

FOTO:Archiv Ilony Kudrnáčové-Hlaváčkové

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT