QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Studenti Fakulty zdravotnických studií pomáhají v prvních liniích

20.10.2020 18:11

Desítky studentů Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni pomáhají zaměstnancům z odběrových míst, call center a nemocnic. Zapojeni jsou studenti včetně prvních ročníků.

student FZS_odberove misto
student FZS_odberove mistostudenti FZS_odberove misto

„Již v jarním období se naši studenti intenzivně dobrovolně zapojili do činnosti nemocnic nejen v Plzeňském kraji. Poté, co nás Krajský úřad Plzeňského kraje požádal o pomoc při zajišťování kompetentních osob na posílení činnosti odběrových míst a činnosti KHS, jsme vyzvali naše studenty, aby se do činnosti zapojili, a obratem jich zareagovalo několik desítek,“ říká děkan Fakulty zdravotnických studií Lukáš Štich. „Pro naše studenty je pomoc přirozená, jsou tak vychováváni v rámci svého studia, přičemž nedílnou součástí přípravy nelékařského zdravotnického pracovníka je i posilování osobní odpovědnosti a entuziasmu,“ říká děkan.

„Součástí výuky našich studentů jsou i odborné praxe v zařízeních poskytujících zdravotní péči, sociálních zařízeních aj.,“ uvádí děkan s tím, že týmy zdravotnických zařízení posilují studenti i v rámci své praxe.

Na studenty Fakulty zdravotnických studií se také vztahuje takzvaná pracovní povinnost, kterou jim ukládá usnesení vlády č. 1023 ze dne 12. října 2020, přijaté k zajištění poskytování zdravotních služeb poskytovateli zdravotních služeb a k zajištění činnosti orgánů ochrany veřejného zdraví po dobu trvání nouzového stavu. Fakulta proto poskytla hejtmanství seznamy studentů dotčených tímto vládním nařízením. „Předali jsme na hejtmanství seznam téměř 300 studentů, který v současné chvíli doplňujeme ještě o informace o místě výkonu praxe, tak aby mohli být studenti v případě potřeby přidělováni právě na místa, kde vykonávají svoji praxi,“ vysvětluje proděkanka pro vnitřní a vnější vztahy Alena Lochmannová.  

 

Foto: Rektorát Západočeské univerzity v Plzni

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT