QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Studenti Sutnarky navrhli pro Plzeň nový mobiliář zastávek MHD

10.12.2021 9:20

Až do 15. ledna jsou na výstavě Mobiliář pro Plzeň k vidění návrhy studentů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Návrhy ukazují, jak by mohly v Plzni v budoucnu vypadat zastávky městské hromadné dopravy.

Mobilinář MHD Sutnarka_foto ZČU (6)
Mobilinář MHD Sutnarka_foto ZČU (6)Mobilinář MHD Sutnarka_foto ZČU (1)Mobilinář MHD Sutnarka_foto ZČU (7)Mobilinář MHD Sutnarka_foto ZČU (3)Mobilinář MHD Sutnarka_foto ZČU (2)Mobilinář MHD Sutnarka_foto ZČU (5)Mobilinář MHD Sutnarka_foto ZČU (4)

Plzeň v současnosti pracuje na novém koncepčním přístupu k pořizování a umisťování mobiliáře. V této souvislosti se návrh nové podoby městského mobiliáře stal předmětem studentské soutěže pořádané ve spolupráci s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Jsem rád, že studenti naší krajské metropole pracují na reálných potřebách města, ve kterém se rozhodli studovat,“ uvedl náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

Cílem soutěže bylo navrhnout jednotnou podobu mobiliáře zastávek městské hromadné dopravy tak, aby bylo možné takový mobiliář uplatňovat univerzálně v rámci budování nových zastávek i obnovy stávajících.

„Pro Plzeň je výstup soutěže hodnotný z mnoha důvodů. Kromě konkrétních návrhů je stěžejním přínosem celé soutěže propojení studentů s praxí, čímž získají reálné představy o možnostech uplatnění po ukončení studií. Soutěž je dokladem toho, že se daří prohlubovat vztahy mezi studenty Západočeské univerzity a městem Plzní,“ doplnila Irena Vostracká, ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně.

Do projektu bylo v rámci letního semestru 2021 zapojeno celkem 44 studentů z ateliérů Průmyslového designu, Produktového designu a Interiérového designu z různých ročníků bakalářského a magisterského studia, kteří na designových návrzích pracovali pod vedením svých pedagogů. Studentská soutěž byla rozdělena do dvou kol a byla hodnocena odbornou porotou a technickými experty, kteří se podíleli i na přípravě zadání.

Prvky mobiliáře použité na zastávkách, které se běžně vyskytují i v jiných částech veřejného prostoru, měly být navrženy tak, aby mohly být použity i mimo zastávky - v parcích nebo ulicích. Řešený mobiliář tedy zahrnuje zastávkový přístřešek, označník, panely pro dopravní informace a případnou reklamu, lavičku, odpadkový koš a zábradlí. Hlavními posuzovanými požadavky byly kvalitní materiál a technický detail, vysoká odolnost, jednoduchá konstrukce, snadná obsluha a údržba, příznivá pořizovací cena, modulovost a variabilita, estetická příbuznost prvků a jednotný vizuální styl, soudobý, spíše nenápadný, vzhled s možností použití v různých městských prostředích. Odborná porota organizátorům soutěže doporučila tři nejlepší studentské práce. Jedná se o návrhy studentů Daniela Skotáka, který se umístil na prvním místě, Kryštofa Píši na druhém a na místě třetím to byl návrh Markéty Blažkové.

Nejlepší výstupy studentských vizí jsou až do 15. ledna 2022 k vidění na výstavě Mobiliář pro Plzeň. Výstava byla komorně, vzhledem k aktuálním epidemickým nařízením, zahájena v úterý 7. prosince.

 

foto: ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24