QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Šumavské trojhradí láká na společný program. Tématem budou proměny

09.06.2020 11:58

Tematicky zaměřené speciální prohlídky a výstavy čekají na návštěvníky hradů Kašperk, Rabí a Velhartice už o nadcházejícím víkendu. Na Kašperku bude mít premiéru hradní pivo.

DSC_0052

Dny Šumavského trojhradí se uskuteční od 13. do 14. června. Na všech třech hradech – Velhartice, Rabí a Kašperk se chystá společný program, jehož tématem budou proměny hradů.

Návštěvníky čekají výstavy starých i současných fotografií a k tomu speciální prohlídky se zkušenými průvodci. Zájemci se dozvědí, jak se hrady v průběhu času měnily, jak se mohly změnit a možná i jaké další změny se do budoucna plánují. Na hradech nebo v podhradí bude připraveno občerstvení v podobě regionálních pochoutek.

Na Kašperku bude mít navíc premiéru speciální hradní pivo nazvané Šplhavec. Více jsme psali zde. Vyroste zde také středověké ležení urozeného pána Hynka Krušiny z Lichtenburka.

"V rámci projektu vás zveme na speciální komentované prohlídky hradu doplněné o dobové fotografie o proměně a obnově hradu Velhartice za posledních 40 let. Exkluzivně vás bude provázet bývalý pan kastelán Petr Mejstřík,“ informuje Národní památkový ústav.

Speciální prohlídky jsou připraveny i na Rabí. "Dlouholetí, znalí a zapálení průvodci se budou důkladně věnovat proměnám hradního areálu a svůj výklad rozdělí do tří tematických okruhů: Nejprve pohovoří o proměnách rabského hradu od středověku až do sklonku ´dlouhého´ 19. století. Druhá část bude směřovat k proměnám a opravám hradního komplexu v posledních sto dvaceti letech, lépe řečeno půjde o komentovanou prohlídku výstavy Víc než tisíc slov. Závěr bude vyhrazen bližší i vzdálenější budoucnosti a návštěvníkům přiblížíme své plány a záměry, neboť hrad Rabí se proměňuje stále a jeho vývoj není ukončen,“ zvou památkáři.

Další akci chystá Šumavské trojhradí  na svatováclavský víkend ve dnech 26. až 28. září, tématem bude středověké stravování a stolování.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24