QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tetování - fenomén dneška. Pokérovaná kůže může mít hodnotu auta

07.08.2019 10:01

Tetování je tu s námi po dlouhé generace, respektive od samotného pravěku a nyní jeho popularita rapidně stoupá. Jakou může mít hodnotu pokérovaná kůže? To nám odhalí Masha, jeden z nejznámějších taterů v Plzni. 

tetování ilustrační foto

 

Kérka sem, kérka tam...

Nejčastěji se nechávají tetovat lidé ve věku 18-30 let. Ale Masha, plzeňský tatér, který se této profesi oficiálně věnuje již od roku 2004, nám prozadil, že i někteří 70letí tetování neříkají ne. Přičemž u Mashy si může udělat kérku každý, kdo překročil hranici 18 let a od 17 let pouze se souhlasem rodičů či zákonného zástupce.

Jaké motivy frčí...

"Dříve byli lidé více konzervativní a opatrnější, nešli tolik do barev a do velkých motivů, zato dneska se lidi toho nebojí. Dřív, když takhle vzpomínám, frčely čínské znaky, tribaly, pak zase šla třeba biomechanika, bioorganika a v dnešní době, bych řekl, jsou oblíbený akvarely, abstraktní věci a takový stylový věci a především lidi hodně ovlivňuje internet (peříčka, infinity osmička, hodiny, kompasy apod.)" vyjadřuje se k trendům Masha a dodává: "V 50. a 60. letech hlavně v zahraničí takoví ti frajeři tetovali ty oldschoolový mořský panny, kotvy, což se teď vrací s tou vlnou hipsterství."tetovani barevne

A kde to nejvíc bolí? "Nejbolestivější místa jsou bezpochyby žebra, loketní i kolenní jamky, slabiny, nárt, břicho, určitá místa na zadku a tam, kde je kost," upozorňuje Masha. Naopak mezi ta nejméně bolestivá místa se řadí záda, rameno, horní část paže a stehno. Avšak nezbytné je zmínit, že každý ten práh bolesti má jiný. "Není to, že by víc ukňučené byly ženské. Přijde třeba chlap jako hora, kňučí mi tady celou dobu a od toho to prostě nečekáš a jsou naopak ženy, které drží jako by nic," vyjasňuje situaci Masha.

Lidé si často nechávají tetovat právě paže. Někteří tateři používají zklidňující krém, který “oblbne” kůži, která je poté znecitlivělá. Tomu se Masha snaží vyhýbat, a hlavně tvrdí, že bolest z první kérky si musí každý prožít, neboť je to určitý rituál. "Já tetuji tak dlouho, že mi už nic nepřijde divný," odpověděl Masha na otázku Co bylo to nejkurióznější místo, které kdy tetoval?

Nejčastější důvody, proč se lidé nechávají tetovat, jsou prosté. Buď se jim to prostě líbí, má to pro ně nějaký význam, a nebo chtějí být cool.

Správný tatér nikdy nekopčí něčí vytetované motivy

"Když mi lidé ukážou nějaké tetování, které má už někdo jiný a řeknou "Jo, tak tohle chci", tak se s nimi prostě nedomluvím a rozejdeme se. A stejný to je s návrhama. Myslím si, že seriozní tatér nikdy nevytetuje nárvh někoho jiného. To prostě není správný. Ovšem, že když si někdo přinese vlastní návrh, který nevypadá vůbec špatně a já se s tím ztotožním, nemám s tím vůbec problém," dodává Masha.

Tetování může zabrat pár minut nebo několik hodin. Náročnější návrhy se poté dělí do více sezení. "Nejdéle jsem tetoval osm hodin, a to na stehno," říká Masha.

A jak vypadá samotná realizace tetování? "Nejprve proběhne konzultace s klientem, pak se dohodneme na návrhu, následuje samotná příprava motivu, buď ho dělám na papír nebo na tabletu. Na samotném sezení připravím obtisk, vydezinfikuji zákazníkovi kůži, předkreslím motiv na kůži a pak už nezbývá nic jiného, než začít tetovat," vysvětluje Masha.

A co hojení? Délka je individuální, většinou se pohybuje kolem dvou týdnů. V období hojení se jedinec musí vyvarovat koupání, chození do sauny a přímému slunci.

Stará pokérováná kůže...?

Mnoho lidí argumentuje vyhýbání se tetování tím, že na staré kůži to pak vypadá děsivě. Masha říká: "No a co, až budu starej, tak budeme pokérovaní všichni a bude nám to jedno. Všichni budeme mít vrásky, jizvy a tetování."o-nas4-u93797-fr

Maluju a lituju. "Spousta lidí ke mně chodí na předělání kérky, protože si nechali vytetovat buď nějakou blbost, nebo protože šli k  tatérovi, který třeba nebyl tak kvalitní, ale byl levný, a nebo prostě ty lidi potřebovali honem honem kérku, ale nepřemýšleli, jestli se jim styl toho daného tatéra líbí, což je ovšem špatně," uvádí Masha a pokračuje: "Já osobně nelituji žádné mé kérky. Moje tělo je taková kronika. Za každým tetovaním je nějaký příběh či to mám spojené s konkretním obdobím."

Předělání či odstranění tetování je nejen dražší než samotná kérka, ale je to i běh na dlouhou trať.

Rukáv třeba i za 40 tisíc, záda za mnohem víc...

"Lidé hodně řeší cenu, a ne kvalitu,” říká Masha a pokračuje: "Cena kérky se odvíjí od náročnosti provedení a originality, takže originál návrh od umělce má přidanou hodnotu.” Hodinová taxa se v Plzni pohybuje od 1000 Kč po 1500 Kč.

A jakou hodnotu má potetovaná kůže? "No tak když má někdo rukáv, může to být nějakých 20, ale i za 40 tisíc Kč. Záleží zde na náročnosti motivu, originalitě, a zda je to provedené u nás, či v zahraničí. Za záda může někdo dát dobrých 30 tisíc, nebo jsou ty částky mnohem vyšší. Troufám si říct, že dobře pokérovaný člověk má kůži o hodnotě auta."

A co radí tatér Masha závěrem?

"Přemýšlejte dvakrát co a hlavně u koho se necháte potetovat. Ale hlavně buďte originální a nekopčete ostatní. Pamatujte, je to investice na celý život, která se ve výsledku vyplatí. Když se to tak vezme, za kérku dáte cca 5 tisíc, kterou máte do smrti, podobně jako za telefon, který vám vydrží pár let," apeluje Masha.

 

Foto: Masha tattoo

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24