Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Fotbalové hřiště v Liticích se povedlo opravit, ovšem divočáci se vrátili znovu!FOTKY

05.03.2013 15:58

Všichni, co se pobybují kolem litického fotbalu, si musí připadat jak ve špatném snu. O víkendu se překvapivě hřiště povedlo upravit do přijatelného stavu, ale divočáci se zřejmě v noci na úterý vrátili....

SDC16657

O divokých prasatech se zřejmě bude ještě dlouho zdát všem, co se pohybují kolem litického fotbalu. Nedávno jim totiž udržované hřiště v okrajové části Litic zničili divočáci, což pro místní klub byla velká rána a už se vymýšely všechny možné varianty, jak trávník opravit, kde případně hrát a jak sehnat peníze na opravy. Příjemné překvapení nastalo, když se o víkendu povedlo trávník opravit a vrátit do přijatelné podoby. Drny se naskládaly zpátky a areál opět začal připomínat fotbalový trávník. Dobrá zpráva to byla i pro QAP.CZ a tak jsme v úterý ráno vyrazili opravený trávník nafotit, ovšem na místě nás čekalo zděšení. Divočáci se vrátili a hřiště je opět z dezolátním stavu...

Překvapení neskrýval po našem telefonátu ani předseda TJ Litice Miloslav Klůs. ,,To museli rozhrabat dnes v noci, to snad není možný, kluci měli takovou radost, že se jim to povedlo opravit. Tak to je něco. O víkendu proběhla první brigáda," neskrýval zklamání. ,,Minulý týden jsme tady měli odborníka a ten nám tedy říkal, že plot nemá smysl, že jdou po žížalách, takže jediné, co pomůže, bude chemický postřik. Klidně se prý podhrabou a tady se asi žížalám daří, když je hned vedle řeka," dodává k dění z posledních dnů Miloslav Klůs. ,,Asi nám tedy nezbývá, než tu chemii za 20 tisíc koupit a začít tím, že zlikvidujeme žížaly, protože opravovat to nemá samozřejmě smysl, když se prasata můžou zase kdykoli vrátit," dodává předseda litické TJ.

Místo vody z řeky Radbuzy, která se téměř na konci každé zimy vyleje z břehů na hřiště, se tedy stalo strašákem pro místní fotbalisty stádo divokých prasat. ,,Zatím je těžké říct, co bude dál. Na Sencu nám už nabízeli předtím, že tam můžeme případně hrát ty první jarní kola, ale oni mají taky zápasy, takže by to nebylo jednoduché. V pondělí nás čeká valná hromada, tak se musíme domluvit, co dál," uzavírá Miloslav Klůs a s tím, že ideální by bylo asi hřiště přenést někam jinam. 

Že jdou divočáci za potravou, konkrétně za žížalami, potvrdila QAPU i Dagmar Svobodová Kaiferová, vedoucí odboru Životního prostředí plzeňského magistrátu. ,,Ten problém na Valše a v Liticích vždycky byl. Ne nadarmo se říká, že prasata jsou jedny z nejchytřejších zvířat. Samozřejmě si neřeknou, dneska půjdeme na hřiště v Liticích a rozhrabeme ho, většinou jdou za potravou. A rádi se vrácí, když ví, kde mají hledat. Prase je všežravec, může tam hledat třeba myši nebo žížaly," prozradila nedávno séfka odboru ŽP a zřejmě se trefila rovnou do černého. 

Na okraji Valchy se nedávno kvůli prasatům posekalo i rákosí, ve kterém se zdržují a následoval odstřel, který měl problém přemnožených zvířat alespoň částečně vyřešit. Více zde. ,Ano, to proběhlo, myslivcům se podařilo zasáhnout asi 8 nebo 9 kusů, nicméně tím to nekončí. Myslivecká sdružení se teď zaměřují spíš na individuální odstřel," prozradila QAPU.CZ Dagmar Svobodová Kaiferová.

FOTO:QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství