Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Cenu 1. června převzala novinářka a spisovatelka Lída Rakušanová - FOTKY

01.06.2024 20:00

Lída Rakušanová si Cenu 1. června převzala během slavnostního zasedání Zastupitelstva města Plzně, které se koná na počest 1. června 1953, kdy Plzeňané protestovali proti měnové reformě.

Cena 1. června Plzeň_0524_MMP (9)
Cena 1. června Plzeň_0524_MMP (9)Cena 1. června Plzeň_0524_MMP (3)Cena 1. června Plzeň_0524_MMP (4)Cena 1. června Plzeň_0524_MMP (5)Cena 1. června Plzeň_0524_MMP (6)Cena 1. června Plzeň_0524_MMP (7)

Cenu město Plzeň uděluje za významný přínos k objasnění a prosazení principů demokracie, svobody a spravedlnosti, za důstojnou obhajobu lidských práv a svobod prostřednictvím tisku, rozhlasu a televize.

„Je mi velkou ctí, že jsem Cenu 1. června letos mohl udělit právě Lídě Rakušanové, která se podílela na fungování československé redakce Rádia Svobodná Evropa. Ta tehdy fungovala jako hlavní zdroj svobodných a objektivních informací, a právě hlas paní Rakušanové se na konci 80. let stal jakýmsi symbolem zásadního zlomu a svobodného Československa,“ řekl během slavnostního ceremoniálu primátor Plzně Roman Zarzycký. Připomněl také, že podstatné jsou však i hodnoty, na nichž činnosti její i ostatních stála. „Svoboda, demokracie, důstojnost a spravedlnost nejsou samozřejmostí. Jsou to hodnoty, které bychom měli chránit i dnes a stavět se k nim zodpovědně,“ doplnil primátor.

„Jsem hrdá, že jsem se mohla dostat do skvělé společnosti vzácných a významných držitelů Ceny 1. června. Vyznamenání si velmi vážím a beru jej jako ocenění celé Svobodné Evropy a všech mých kolegů, z nichž velká většina už mezi námi bohužel není, ale jistě by se radovali a ocenění si zasloužili,“ uvedla Lída Rakušanová.

Vzpomněla také na silný zážitek z Plzně. „Nikdy nezapomenu na 8. květen 1990, kdy jsem z plzeňského náměstí moderovala přenos České televize u příležitosti oslav osvobození Plzně generálem Pattonem. Já měla tenkrát od režie za úkol sledovat čas. Jenže na scénu vystoupil Honza Vyčítal se svou legendární písní To tenkrát v čtyřicátom pátom. Náměstí šílelo a on musel tuto píseň několikrát opakovat, v té chvíli byl konec jakéhokoliv hlídaní času,“ líčila Rakušanová.

Závěrem upozornila, že je stále velmi důležité připomínat si události a činy minulého režimu a nezapomínat na odvahu lidí, kteří projevili svou statečnost a proti režimu se postavili.

Česká novinářka a spisovatelka Ludmila Rakušanová, která publikuje pod zkráceným křestním jménem Lída, se narodila 26. května 1947 v Českých Budějovicích, kde absolvovala Gymnázium Jana Valeriána Jirsíka, následně studovala obor čeština a dějepis na Univerzitě Karlově. V srpnu roku 1968 odešla spolu s Josefem Rakušanem, budoucím manželem, do Francie, poté do Německa. V roce 1969 požádali manželé Rakušanovi o politický azyl a útočiště nalezli v Mnichově, kde se aktivně zapojili do činnosti československého exilu.

Na mnichovské univerzitě poté vystudovala germanistiku a slavistiku, následně pracovala jako soudní překladatelka, současně i jako externistka v Rádiu Svobodná Evropa (RSE). V roce 1978 se stala redaktorkou v zahraniční a následně ve vnitropolitické redakci RSE se zaměřením nejen na Československo, ale také na země střední a východní Evropy, NATO a EU. Její hlas byl známý též v pořadu Literatura bez censury, který byl věnován knihám zakázaných a samizdatových autorů.

Mezi laureáty Ceny 1. června jsou například bývalý prezident Václav Havel, francouzský politolog a historik Jacques Rupnik, spisovatel, publicista a politik Pavel Tigrid, komentátor, publicista a esejista Jefim Fištejn, signatářka Charty 77 Dana Němcová a další.

V roce 1994, kdy došlo k ukončení činnosti české redakce RSE v Mnichově, se pracovně přesunula do České republiky. Byla novinářkou na volné noze. Pendlovala mezi svým domovem v Bavorském lese a Prahou, kde spolupracovala například s Českou televizí a Českým rozhlasem. Od poloviny 90. let minulého století působila pod jménem Ludmila Rakusan jako korespondentka z Prahy např. pro berlínský Der Tagesspiegel, týdeník Rheinischer Merkur, švýcarský list Finanz und Wirtschaft či deník Passauer Neue Presse.

V letech 2002 až 2015 vycházely její příspěvky v regionálních vydáních deníků Vltava Labe Press. Aktuálně např. spolupracuje s Českým rozhlasem. Je autorkou několika knih o Václavu Havlovi a demokracii v Evropě. Za svůj život získala mnohá významná ocenění, například to jsou Žena Evropy, Umělecká cena česko-německého porozumění, Cena Jana Palacha, Stříbrná medaile předsedy Senátu Parlamentu České republiky a další.

Foto MMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT